Festivalen 2022
Välkommen till den 8:e upplagan av Stockholms latinamerikanska filmfestival, Panoramica!
Mycket har hänt sedan den sjunde upplagan av Panoramica förra året. Två tunga år av pandemi och restriktioner har bytts ut mot ett krig som idag pågår i vårt närområde. En konflikt som har skapat ett dilemma även för de latinamerikanska länderna i fråga vem de ska stödja, efter många år av komplicerade relationer till både Ryssland och USA. Chile och Colombia har gått igenom unika och spännande demokratiska processer som fyller oss med hopp, medan våldet och den politiska krisen för varje dag som går, blir mer akuta i länder som El Salvador och Mexiko.
Inspirerade av denna kontrasterande verklighet är temat för Panoramicas åttonde upplaga Resiliens. Förmågan att kunna stå emot och klara av förändringar men att samtidigt kunna blicka framåt och vidareutvecklas är ett övergripande tema som löper igenom vårt program. Ett viktigt fokus i årets upplaga är även skillnaden mellan verklighet och dröm, det naturliga gentemot det övernaturliga, som vi går igenom i festivalens seminarium Magisk realism inom den latinamerikanska filmen idag.
Resiliens och magisk realism löper som en röd tråd i årets invigningsfilm Nuestros días más felices. En vacker fabel som bjuder in oss alla, att genom en berättelse om ålderdom och familjeförhållanden, släppa taget, om en mor-son relation som förvandlar absurda situationer till magiska ögonblick av liv och död, fantasi och verklighet. Regissören Sol Berruezo Pichon-Rivière har med sina filmer medverkat i flera upplagor av Panoramica, så därför känns det extra kul att få bjuda hit henne till premiären.
Även om vi nu äntligen kan ha fulla salonger igen efter två år av restriktioner, har vi med lärdomar från pandemin utvecklat Panoramica genom att fortsatt erbjuda delar av vårt program online. Det här är en del i vårt arbete för att som Sveriges största filmfestival för latinamerikansk film försöka nå en publik utanför Stockholm. Vi hoppas ni får stor glädje av programmet från biograferna eller hemifrån.
Gäster
Alberto Amieva Leyva
Alberto Amieva Leyva är en filmfotograf och klippare som är född i Ciudad de México. Som klippare har han bland annat arbetat med de costarikanska filmerna Río sucio och Puerto Padre samt den dominikanska filmen January first. År
2013 fick han priset för bästa klippning för Puerto Padre på Ícaro International Film Festival. The Year I Was Born är hans första film som medregissör.
Catalina Razzini
Catalina Razzini är en boliviansk-italiensk filmregissör. Hon har en examen i filmskapande från Universidad Católica Boliviana och i litteratur från Universidad Mayor de San Andrés. Hon har lång erfarenhet inom filmbranschen, som manusförfattare, regissör, regiassistent, manusförfattare, manusrådgivare, casting- chef och producent. Cuidando al sol är hennes debutfilm.
Daniel Aguirre
Daniel Aguirre är en colombiansk dokumentärfilmare, klippare och filmpedagog som är bosatt i Sverige sedan 2016. Hans intresse ligger i att berätta historier som
ur ett personligt och/eller kollektivt perspektiv speglar en aktuell verklighet.
Pink Rider är hans första personliga verk, där han visar sin an- passningsupplevelse från sina första år i Sverige.
Daniel González-Muniz
Daniel González-Muniz är en chilensk skådespelare och barnboksförfattare. Han är utbildad inom teater och har arbetat som skådespelare för Costa Ricas nationella teatersällskap, Danmarks kungliga teater och andra latinamerikanska
teater- och filmproduktioner. The Year I Was Born är hans första film som medregissör.
Evgeni Leonov
Evgeni Leonov är en svensk-chilensk-rysk skådespelare och regissör. Han är utbildade på Teaterhögskolan i Stock- holm och har medverkat i många föreställningar som varit riktade till ungdomar och turnerat runt om i Sverige i
flera år. Han har även erfarenhet som manusförfattare, regissör, klippare och filmfotograf. Vi var de som åkte är hans första dokumentär som regissör.
Juliana Curi
Juliana Curi är en brasiliansk filmregissör och bildkonstnär. Hon började sin karriär på brasilianska mtv kreativa avdelning med att utveckla sociokulturella kampanjer. Sedan dess har hon varit en Bric Brooklyn Film+tv Resident och vinnare av FN:s Women’s Award. Bland hennes projekt finns dokumentärfilmen Uýra: The Rising Forest och programmet euetu Lab för att integrera filmskapande.
Lucas Bambozzi
Lucas Bambozzi är en multimediakonstnär född i Sao Paulo, Brasilien. Hans verk består av verk i olika format, inklusive installationer, videor, kortfilmer, mobiler
och interaktiva projekt. Han har ställt ut både solo och i grupputställningar
i mer än 40 länder och har ofta fått flera utmärkelser och priser. Ironland är hans femte långfilm.
Martina Sönksen
Martina Sönksen är en brasiliansk manusförfattare och filmare.
2021 skapade, regisserade och skrev hon Sobrepostas (2021) en TV-serie med 13 avsnitt på Canal Brasil om kvinnlig trans- och cissexualitet. 2016 var hon med och producerade långdokumentären The Karma Killings, tillgänglig på Amazon Prime Video, utvald av DOCS MX, DOCS Valéncia och rekommenderad av Film Bazaar.
2022 kom hon, tillsammans med sina partners Juliana Curi, Lívia Cheibub och João Henrique Kurtz, att premiärvisa dokumentärfilmen Uyra – The Rising Forest, med vilken hon var stipendiat 2020 på BRIClab Film+TV och stipendiat vid 2020 Doc Society Climate Story Fund.
Sol Berruezo
Sol Berruezo Pichon-Rivière är en argentinsk regissör. Hon har en examen i filmskapande vid Universidad del Cine de Buenos Aires. År 2017 vann hon sitt
första pris i Ópera prima-tävlingen från den Argentinska Filminstitutet (INCAA), med vilket hon finansierade inspelningen av sin debutfilm Mamá, mamá, mamá. Nuestros dias más felices är hennes andra långfilm.
Biografer

Bio Bristol
Sturegatan 39
172 31 Sundbyberg
(T) Sundbyberg Centrum
(J) Sundbyberg Station
Bio Bristol är en ideell förening som driver den anrika kvartersbiografen Bristol anno 1939. Välkommen till Sundbybergs finaste biograf.


Online
Se några av årets festivalfilmer Online!

Skärisbiografen
Bodholmsgången 13
127 48 Skärholmen
(T) Skärholmen
Skärisbiografen i Kulturhuset Skärholmen är en ny bio för barn och unga. Här visas dokumentärer och spelfilmer, kortfilmer och animerat från olika delar av världen.

Klarabiografen
Sergels Torg 3
111 57 Stockholm
(T) Centralen
Klarabiografen ligger i Kulturhuset Stadsteatern och är utrustad med den senaste digitala tekniken. Salongen är på 150 kvadratmeter med plats för 78 personer.

Zita Folkets Bio
Birger Jarlsgatan 37
111 45 Stockholm
(T) Östermalmstorg
Zita Folkets Bio är Stockholms äldsta drivna biograf. Biografen visar kvalitetsfilm på bio både för vuxna och barn som i vanliga fall inte visas på de större biograferna.