fbpx

Festivalen 2022

Välkommen till den 8:e upplagan av Stockholms latinamerikanska filmfestival, Panoramica!

Mycket har hänt sedan den sjunde upplagan av Panoramica förra året. Två tunga år av pandemi och restriktioner har bytts ut mot ett krig som idag pågår i vårt närområde. En konflikt som har skapat ett dilemma även för de latinamerikanska länderna i fråga vem de ska stödja, efter många år av komplicerade relationer till både Ryssland och USA. Chile och Colombia har gått igenom unika och spännande demokratiska processer som fyller oss med hopp, medan våldet och den politiska krisen för varje dag som går, blir mer akuta i länder som El Salvador och Mexiko.

Inspirerade av denna kontrasterande verklighet är temat för Panoramicas åttonde upplaga Resiliens. Förmågan att kunna stå emot och klara av förändringar men att samtidigt kunna blicka framåt och vidareutvecklas är ett övergripande tema som löper igenom vårt program. Ett viktigt fokus i årets upplaga är även skillnaden mellan verklighet och dröm, det naturliga gentemot det övernaturliga, som vi går igenom i festivalens seminarium Magisk realism inom den latinameri­kanska filmen idag.

Resiliens och magisk realism löper som en röd tråd i årets invigningsfilm Nuestros días más felices. En vacker fabel som bjuder in oss alla, att genom en berättelse om ålderdom och familjeförhållanden, släppa taget, om en mor-son relation som förvandlar absurda situationer till magiska ögonblick av liv och död, fantasi och verklighet. Regissören Sol Berruezo Pichon-Rivière har med sina filmer medverkat i flera upplagor av Panoramica, så därför känns det extra kul att få bjuda hit henne till premiären.

Även om vi nu äntligen kan ha fulla salonger igen efter två år av restriktioner, har vi med lärdomar från pandemin utvecklat Panoramica genom att fortsatt erbjuda delar av vårt program online. Det här är en del i vårt arbete för att som Sveriges största filmfestival för latinamerikansk film försöka nå en publik utanför Stockholm. Vi hoppas ni får stor glädje av programmet från biograferna eller hemifrån.

Biografer

Morfar Ginko & Pappa Ray Ray

Swedenborgsgatan 13
118 48 Stockholm
(T) Mariatorget

Bar och restaurang med en industriell chic atmosfär och DJ-spelningar, samt en klassisk svensk meny.

 

Bio Bristol

Sturegatan 39
172 31 Sundbyberg
(T) Sundbyberg Centrum
(J) Sundbyberg Station

Bio Bristol är en ideell förening som driver den anrika kvartersbiografen Bristol anno 1939. Välkommen till Sundbybergs finaste biograf. 

Online

Se några av årets festivalfilmer Online genom TriArt Play!

Klarabiografen

Sergels Torg 3
111 57 Stockholm
(T) Centralen

Klarabiografen ligger i Kulturhuset Stadsteatern och är utrustad med den senaste digitala tekniken. Salongen är på 150 kvadratmeter med plats för 78 personer.

Zita Folkets Bio

Birger Jarlsgatan 37
111 45 Stockholm
(T) Östermalmstorg

Zita Folkets Bio är Stockholms äldsta drivna biograf. Biografen visar kvalitetsfilm på bio både för vuxna och barn som i vanliga fall inte visas på de större biograferna.