fbpx

Festivalinfo

Välkomna till den sjunde upplagan av Stockholms latinamerikanska filmfestival – Panoramica!

Det är ingen överdrift att det senaste året har varit en tuff utmaning för Latinamerika. Inte enbart för den kris som covid-19 skapade men även för de politiska och sociala effekter som medföljde pandemin och som har genomsköljt regionen. 

I Chile skrivs det historia just nu där en ny konstitution ska skrivas av delegater framröstade av folket. I grannlandet Argentina lyckades landets många kvinnor med sina gröna halsdukar, pañuelos, få igenom sin lagliga rätt till sin kropp efter månader av protester som resulterade i legaliseringen av abort i landet. I Brasilien är demokratin och kulturen under attack sedan den nuvarande regeringen tillträdde för två år sedan och Mexiko står fortfarande inför en stor humanitär kris som har krävt hundratusentals liv de senaste 20 åren.

Hur brådskande alla dessa debatter är kan man se i de filmer som ingår i årets upplaga av Stockholms latinamerikanska filmfestival – Panoramica. Den röda tråden för i år är Moderskap, ett tema som tydligt var återkommande bland filmerna vi valde ut och som kändes allt mer viktigt i dessa tider. Vad innebär det att vara en mamma? Vad gör en mamma till en mamma? Vad händer med kvinnor som inte har något annat val än att fortsätta med en oönskad graviditet? Bara några av få frågor som ställs inom ramen för årets tema.

En annan viktig fråga för årets program är de olika utmaningar som ursprungsbefolkningar står inför när det gäller att skydda naturen och sitt sätt att leva. Vår fokus är dokumentärfilmens förmåga att synliggöra ursprungsbefolkningarnas kamp och deras bidrag för att lösa ett stort globalt problem som många känner till: klimatkrisen.

Välkommen tillbaka till Panoramica. Vi bjuder in dig till en reflektion av hur Latinamerika idag kan vara en smältdeg av olika kulturer men där kampen fungerar som en enande kraft. 

Biljetter och praktisk information

Priser

Filmbiljett: 
100 SEK på Zita Folkets Bio, Bio Bristol och Klarabiografen
50 SEK på Skärisbiografen

Biljetter kan köpas här.

VOD-biljett:
100 SEK på Vimeo VOD
Filmer släpps 21 september och successivt under festivalen.

Praktisk information

  • Biljetter går att boka eller köpa på panoramica.se eller under festivalen (21-26 september) på respektive biograf:
  • Det är även möjligt att köpa biljetter på plats, 30 min innan föreställningen.
  • Pågrund av den rådande COVID-19 situationen kommer det enbart finnas mellan 45-50 platser per visning i biografernas salonger.
  • Var god och respektera social avstånd väl på biografen.
  • VOD-filmer betalas i portalen och kan ses under begränsad tid.
  • Köpta biljetter återlöses ej.
  • Biograferna är alla handikappanpassade.
  • Festivalfilmerna visas med engelska undertexter.
  • 15-årsgräns gäller samtliga filmer.
  • Alla samtal hålls på spanska förutom Q&A med Tai Linhares, som hålls på engelska.

Moderskap i den latinamerikanska filmen idag

Vad innebär det att vara mor? Vad gör en mor till en mor? Vilka är de viktigaste utmaningarna för mödrar i dagens Latinamerika? Och vad händer med en kvinna när hon inte har något val utan tvingas fullfölja en oönskad graviditet? Detta är några av de frågor som regissörerna Sol Berruezo, Paula Hernández och Paz Fábrega lyfter och belyser i sina filmer Mamá, mamá, mamá, Las siamesas och Aurora. 

Lyssna till regissörernas reflektioner i ett samtal kring moderskap i latinamerikansk film, deras erfarenheter av att producera och distribuera filmer om temat och den potential som spelfilm har för att förbättra kvinnors liv. 

Vi ses den 25 september, kl. 16.05 på Zita Folkets Bio efter visningen av Mamá, mamá, mamá.

Urfolkens kamper inom den latinamerikanska dokumentärfilm

Sedan koloniseringen har landområden av de olika urfolksamhällena i Latinamerika fråntagits dem. De har varit tvungna att möta otaliga utmaningar för att hålla sin kultur levande och skydda sin livsstil.

Årets program inkluderar filmerna Nothing but the Sun, The Pink Indian Against the Invisible Beast: Noel Nutel’s Battle, Nũhũ Yãg Mũ Yõg Hãm: This Land Is Our Land! och The Spokeswoman som reflekterar över de utmaningar som ursprungsbefolkningen i länder som Paraguay, Brasilien och Mexiko står inför.

Följ med på ett samtal med regissörerna kring deras erfarenheter av att skildra denna verklighet och hur film kan vara ett kraftfullt verktyg i dessa gruppers kamper.

Vi ses den 26 september, kl. 16.15 på Zita Folkets Bio efter visningen av The Pink Indian Against the Invisible Beast: Noel Nutel’s Battle.

Gäster

Ana Katz

Ana Katz är född i Buenos Aires, Argentina. Hon är skådespelare, manusförfattare, regissör och film- och teaterproducent. Efter att ha studerat regi och skådespeleri började hon sin karriär som regissör till filmer som My Friend from the Park, som vann manuspriset vid Sundance International Film Festival 2015, och Sueño Florianópolis, som vann juryns specialpris, bästa skådespelerska och Fipresci-priset vid Karlovy Vary Film Festival 2019.

Ángeles Cruz

Ángeles Cruz är skådespelare, regissör och manusförfattare från regionen Mixteca Oaxaqueña i Mexiko. Hon har medverkat i filmer som Betrayal av Ignacio Ortiz, La ira o el Seol av Juan Mora och El violín av Francisco Vargas. Hennes debut som filmskapare och manusförfattare 2012 kom med kortfilmen La tiricia or how to cure sadness, som vann Arielpriset för bästa kortfilm 2013. Hennes kortfilm La carta, fick publikpriset i Köln, Tyskland och Los Angeles, Kalifornien.

Celina Escher

Celina Escher är en schweizisk-salvadoransk filmskapare. Hon studerade dokumentärfilm vid International Film and Television School in San Antonio de los Baños på Kuba och deltog 2019 på Guadalajara Talent Campus. Hennes kortfilmer Motriz, Verde Olivo och Luz para Ellas har visats på stora filmfestivaler som IDFA. Fly So Far är hennes första dokumentära långfilm. 

Luciana Kaplan

Luciana Kaplan har ägnat sin karriär åt dokumentärfilm, undervisning och produktion. Hon ledde produktionsstödet Ambulante och var koordinator för dokumentärfilmskursen vid Centro de Capacitación Cinematográfica. Idag har hon för närvarande ett stipendium från Sistema Nacional de Creadores de Arte. Hennes tredje långfilm La Vocera vann Luminate Grant på Sundance.

María de Jesús Patricio

María de Jesús Patricio föddes i Nahua-samhället Tuxpan i Jalisco, Mexiko. Hon har praktiserat traditionell medicin sedan slutet av 1980-talet och representerade 1994 Nahua-samhället vid det nationella forumet för ursprungsbefolkningar som EZLN sammankallade. År 2017 registrades Marichuy (hennes smeknamn) som kandidat i det federala valet i Mexiko 2018, efter en överenskommelse med det nationella urfolksrådet. 

Nicole Costa

Nicole Costa är en chilensk (latinamerikansk) skådespelerare, filmare och producent som sedan 2012 är bosatt i New York. 2017 fick hon priset som bästa skådespelerska på Lisbon Queer Festival för sin roll i Adrián Silvestres film Los objetos amorosos. 2018 gjorde hon sin debut som regissör tillsammans med den amerikanska skådespelaren Mary Monahan med kortfilmen Danger & Alone.

Paula Hernández

Paula Hernández är en argentinsk regissör som har studerat vid Universidad del Cine de Buenos Aires, och var stipendiat vid Berlinale Talent Campus. Hon har fått stöd från bland annat Visions Sud Est Fund, Global Film Initiative, Equinoxe TBC och Berlinale Co-production Market. Paula har blivit uppmärksammad med flera olika filmpriser, bland annat juryns specialpris vid den Iberoamerikanska filmfestivalen i Huelva och bästa film vid filmfestivalen i Mannheim.

Paz Fábrega

Paz Fábrega är en costaricansk regissör med en filmexamen från London Film School. Hennes första långfilm, Agua fría de mar, fick finansiering från viktiga fonder bland annat Hubert Bals Fund, Cinergia, Torino Film Fund och Ibermedia. Filmen hade premiär under Rotterdams filmfestival där den även vann Tigerpriset. Hennes andra långfilm Viaje hade premiär på Tribeca Film Festival och med strålande recensioner. Aurora är hennes tredje långfilm.

Sol Berruezo

Sol Berruezo Pichon-Rivière är en 24-årig argentinsk regissör. Hon har en examen i filmskapande vid Universidad del Cine de Buenos Aires. År 2017, endast 21 år gammal, vann hon första pris i Ópera prima-tävlingen från den Argentinska Filminstitutet (INCAA), med vilket hon finansierade inspelningen av sin debutfilm Mamá, mamá, mamá, mamá, mamá. 

Tiago Carvalho

Tiago Carvalho, född 1982, är en brasiliansk regissör med en examen i social kommunikation från UFRJ. Han har varit verksam som regissör och manusförfattare till dokumentärer, och har även jobbat med bl a lång- och kortfilmer, tv-serier och institutionella videor. 2019 regisserade han sin första långfilm ”The Pink Indian against the Invisible Beast – Noel Nutels’ Struggle”.

Biografer

Bio Bristol

Sturegatan 39
172 31 Sundbyberg
(T) Sundbyberg Centrum
(J) Sundbyberg Station

Bio Bristol är en ideell förening som driver den anrika kvartersbiografen Bristol anno 1939. Välkommen till Sundbybergs finaste biograf. 

Online

Se några av årets festivalfilmer Online!

Skärisbiografen

Bodholmsgången 13
127 48 Skärholmen
(T) Skärholmen

Skärisbiografen i Kulturhuset Skärholmen är en ny bio för barn och unga. Här visas dokumentärer och spelfilmer, kortfilmer och animerat från olika delar av världen.

Klarabiografen

Sergels Torg 3
111 57 Stockholm
(T) Centralen

Klarabiografen ligger i Kulturhuset Stadsteatern och är utrustad med den senaste digitala tekniken. Salongen är på 150 kvadratmeter med plats för 78 personer.

Zita Folkets Bio

Birger Jarlsgatan 37
111 45 Stockholm
(T) Östermalmstorg

Zita Folkets Bio är Stockholms äldsta drivna biograf. Biografen visar kvalitetsfilm på bio både för vuxna och barn som i vanliga fall inte visas på de större biograferna.