fbpx

Festivalinfo

Välkommen till den 9:e upplagan av Stockholms latinamerikanska filmfestival, Panoramica!

Nio år, nio dokumentärer, nio spelfilmer. Nio år av latin­amerikansk film i Stockholm. Nio år där vi har delat med oss av till en trogen publik som har gjort festivalen till sin mötesplats. Nio år där vi med spänning har följt en ständig tillväxt i distributionen av latinamerikansk film i Sverige. De nio filmer som ingår i vårt online­ program i år är ett bevis på de svenska distributörernas och publikens intresse för filmer från vår region.

Under dessa nio år har vi också följt viktiga politiska förändringar i regionen, såsom legalisering av abort i Argentina, den konstitutionella förändringen i
Chile, slutet på Bolsonarism och Lulas återkomst till presidentposten i Brasilien. Alla dessa processer påmin­ner oss om att inte alla gångna tider var bättre, men att nuet inte nödvändigtvis bara är ytterligare ett steg i en progressiv rörelse mot en lycklig framtid. Att framtiden inte är garanterad och att om vi ska ha en framtid måste vi lära oss av det förflutna och inte upprepa dagens misstag.

Med stor inspiration från den argentinska nunca más, som firar 40-årsjubileum i år, har vi valt frågan om tänkbara framtider som tema för vår nionde upplaga. Programmet innehåller därför en specialvisning av dokumentären El juicio av Ulises de la Orden, samt ett urval av nio dokumentärer som ur andra perspektiv utforskar gränserna för att omtolka det förflutna, såsom La Tara av Amparo Aguilar och Lo que se hereda av Victoria Linares; diskuterar våldet i den konservativa normativiteten, såsom Mamá av Xun Sero, Bajo sospecha av Daniel Díaz och Frontera av Paola Castillo; och pekar mot mer rättvisa framtider, såsom Kenya av Gisela Delgadillo.

I de nio spelfilmer som ingår i årets program möts mörkret och skräcken med hyperrealismen och magin, till exempel i Diógenes av Leonardo Barbuy La Torre, Octopus Skin av Ana Cristina Barragán, Sorcery av Christopher Murray, och Eden av Andrés Ramírez Pulido, som inviger festivalen, tack vare samarbetet med distributören Smörgåsbord Picture House. Andra filmer, som The Cow Who Sang a Song Into the Future av Francisca Alegría och O Estranho av Flora Dias och Juruna Mallon, utforskar dystopiska framställningar för att varna för kaoset som en accelererad omvandling utan gränser kan medföra.

Sist men inte minst har vi ett fint kortfilmspaket med tre kortfilmer som tar upp diskussionen om våldet som kvinnor i Mexiko och Centralamerika utsätts för. Migrantkvinnor som söker skydd, mödrar som desperat letar efter sina försvunna döttrar, och kvinnor som organiserar sig mot kvinnomord – huvudpersonerna i dessa filmer kännetecknas av motståndskraft, styrka och solidaritet.

Välkomna till den nionde upplagan av Stockholms Latinamerikanska Filmfestival, Panoramica.

Biljetter och praktisk information

Priser

Filmbiljett: 
100 SEK på Zita Folkets Bio, Bio Bristol och Klarabiografen

Biljetter kan köpas här.

VOD-biljett:
Priser hittar du på TriArt Play.

Praktisk information

  • Biljetter går att boka eller köpa på panoramica.se eller under festivalen (18 sep – 01 oktober) på respektive biograf:
  • Det är även möjligt att köpa biljetter på plats, 30 min innan föreställningen.
  • Kom i tid till visningarna, annars kan det bli fullt i salongen.
  • VOD-filmer betalas i portalen och kan ses under begränsad tid.
  • Köpta biljetter återlöses ej.
  • Biograferna är alla handikappanpassade.
  • Festivalfilmerna visas med engelska undertexter förutom La Jauría som visas med svenska undertexter.
  • 15-årsgräns gäller samtliga filmer.
  • Alla samtal hålls på engelska och spanska om inget annat anges i programmet.

Dokumentärfilm och slutet på den romantiserade bilden av ursprungsbefolkningen

Vilka blir konsekvenserna för dessa filmskapare när de- ras arbete beaktas utifrån koloniala etiketter som indi- genous eller native film? Är tiden för den romantiserade bilden av ursprungsbefolkningen på väg att ta slut?

Regissörerna Xun Sero och Daniel Díaz deltar i ett onli­ ne­samtal för att dela med sig av sina reflektioner kring dessa frågor i relation till sina dokumentärer Mamá och Bajo sospecha.

Lördagen den 30 september, 16:00, Klarabiografen. Gratis i mån av plats.
I samarbete med ABF Stockholm.

Arkiv som källa och skapare av förändring

Vilken roll spelar arkiven i dokumentärfilmskaparnas sökande mellan det intima och det politiska? Vilka är gränserna för omtolkning av arkiven för att förstå tidi- gare, nuvarande och framtida verkligheter?

Amparo Aguilar och Victoria Linares deltar i ett online­ samtal för att reflektera kring dessa frågor i relation till sina filmer La tara och Lo que se hereda.

Söndagen den 1 oktober, 16:00, Zita Folkets Bio. Gratis i mån av plats.
I samarbete med ABF Stockholm.

~ Fiesta del festival ~

Välkomna till Morfar Ginko den 30 september för årets stora festivalfest med start 21.00. Bakom DJ-båset gästar bland annat Bon Valentino & Manú, DJ Masaya och Mariana Silva som bjuder på latinamerikanska toner kvällen lång. I samarbete med WIFT-tech och WIFT.

Lördag 30 september, 21:00
Morfar Ginko, Swedenborgsgatan 13, Mariatorget (T)
¡Bienvenidos!

Panoramica Online

I år samarbetar vi med TriArt Play och erbjuder tillsammans med tjänsten en utvald film per månad med start den 28 september fram till vår 10:e upplaga 2024! Filmerna som vi väljer ut har visats under föregående festivalupplagor och kostar under månaden enbart 29kr att hyra.

Dessutom kommer vi kurera utvalda klassiker från latinamerika genom tjänsten. Läs mer om TriArt Play här.

Biografer

Morfar Ginko & Pappa Ray Ray

Swedenborgsgatan 13
118 48 Stockholm
(T) Mariatorget

Bar och restaurang med en industriell chic atmosfär och DJ-spelningar, samt en klassisk svensk meny.

 

Bio Bristol

Sturegatan 39
172 31 Sundbyberg
(T) Sundbyberg Centrum
(J) Sundbyberg Station

Bio Bristol är en ideell förening som driver den anrika kvartersbiografen Bristol anno 1939. Välkommen till Sundbybergs finaste biograf. 

Online

Se några av årets festivalfilmer Online genom TriArt Play!

Klarabiografen

Sergels Torg 3
111 57 Stockholm
(T) Centralen

Klarabiografen ligger i Kulturhuset Stadsteatern och är utrustad med den senaste digitala tekniken. Salongen är på 150 kvadratmeter med plats för 78 personer.

Zita Folkets Bio

Birger Jarlsgatan 37
111 45 Stockholm
(T) Östermalmstorg

Zita Folkets Bio är Stockholms äldsta drivna biograf. Biografen visar kvalitetsfilm på bio både för vuxna och barn som i vanliga fall inte visas på de större biograferna.