fbpx

Festivalinfo

Välkomna till den 8:e upplagan av Stockholms latinamerikanska filmfestival – Panoramica!

Mycket har hänt sedan den sjunde upplagan av Panoramica förra året. Två tunga år av pandemi och restriktioner har bytts ut mot ett krig som idag pågår i vårt närområde. En konflikt som har skapat ett dilemma även för de latinamerikanska länderna i fråga vem de ska stödja, efter många år av komplicerade relationer till både Ryssland och USA. Chile och Colombia har gått igenom unika och spännande demokratiska processer som fyller oss med hopp, medan våldet och den politiska krisen för varje dag som går, blir mer akuta i länder som El Salvador och Mexiko.

Inspirerade av denna kontrasterande verklighet är temat för Panoramicas åttonde upplaga Resiliens. Förmågan att kunna stå emot och klara av förändringar men att samtidigt kunna blicka framåt och vidareutvecklas är ett övergripande tema som löper igenom vårt program. Ett viktigt fokus i årets upplaga är även skillnaden mellan verklighet och dröm, det naturliga gentemot det övernaturliga, som vi går igenom i festivalens seminarium Magisk realism inom den latinameri­kanska filmen idag.

Resiliens och magisk realism löper som en röd tråd i årets invigningsfilm Nuestros días más felices. En vacker fabel som bjuder in oss alla, att genom en berättelse om ålderdom och familjeförhållanden, släppa taget, om en mor-son relation som förvandlar absurda situationer till magiska ögonblick av liv och död, fantasi och verklighet. Regissören Sol Berruezo Pichon-Rivière har med sina filmer medverkat i flera upplagor av Panoramica, så därför känns det extra kul att få bjuda hit henne till premiären.

Även om vi nu äntligen kan ha fulla salonger igen efter två år av restriktioner, har vi med lärdomar från pandemin utvecklat Panoramica genom att fortsatt erbjuda delar av vårt program online. Det här är en del i vårt arbete för att som Sveriges största filmfestival för latiname- rikansk film försöka nå en publik utanför Stockholm. Vi hoppas ni får stor glädje av programmet från biograferna eller hemifrån.

Biljetter och praktisk information

Priser

Filmbiljett: 
100 SEK på Zita Folkets Bio, Bio Bristol och Klarabiografen
50 SEK på Skärisbiografen

Biljetter kan köpas här.

VOD-biljett:
80 SEK på Vimeo VOD
Filmer släpps 20 september och successivt under festivalen.

Praktisk information

  • Biljetter går att boka eller köpa på panoramica.se eller under festivalen (20-25 september) på respektive biograf:
  • Det är även möjligt att köpa biljetter på plats, 30 min innan föreställningen.
  • Kom i tid till visningarna, annars kan det bli fullt i salongen.
  • VOD-filmer betalas i portalen och kan ses under begränsad tid.
  • Köpta biljetter återlöses ej.
  • Biograferna är alla handikappanpassade.
  • Festivalfilmerna visas med engelska undertexter om inget annat anges i programmet.
  • 15-årsgräns gäller samtliga filmer.
  • Alla samtal hålls på engelska och spanska om inget annat anges i programmet.

Magisk realism inom den latinamerikanska filmen idag

Den magiska realismen slog igenom brett under mitten av 1900-talet, och kom att bli synonym med latinamerikansk litteratur. Genren utvecklades framför allt i latinamerikanska länder där man inom kulturen inte drog en skarp gräns mellan det naturliga och övernaturliga.
Inom filmen började stilen först synas under 70-talet i bland annat den chilensk-mexikanska Alejandro Jodorowskys filmer och senare i storfilmer som Como agua para chocolate av Alfonso Arau, La ciénaga av Lucrecia Martel eller nyligen i Clara Sola av Nathalie Álvarez Mesén.

Vad är det med den magis­ ka realismen som inspirerar dagens unga regissörer i Latinamerika? Hur ser den magiska realismen ut idag och vilka är berättelserna som gett genren en starkare roll, och som har fått storbo­ lag som Disney att utforska magin i det övernaturliga i sina senaste barnfilmer?

Regissörerna Sol Berruezo och Catalina Razzini kommer och delar sina tankar kring dessa frågor med koppling till sina filmer Nuestros días más felices och Cuidando al sol.

Lördagen den 24 september, 16:00, Klarabiografen. Gratis i mån av plats.
I samarbete med ABF Stockholm.

Den brasilianska filmen och miljön

I hybridfilmen Ironland får vi följa med i efter- spelet till en miljökatastrof i gruvorna i Minas Gerais, Brasilien. I dokumentärfilmen Uýra: The Rising Forest följer vi huvudpersonen på en resa genom Amazonas där hen reflekterar över relationen mellan bevarandet av ursprungskulturer och eko-system och strukturell rasism och transfobi i Brasilien.

Inför valet i Brasilien i år har skövlingen av Amazonas ökat markant ju närmare valdagen kommer. Den nuvarande presidenten förnekar den pågående miljökatastrofen och ifrågasätter dagens journalister och aktivister. Samtidigt kan mäktiga markägare i landet, med politikernas samtycke, fylla fickorna med kapital från skövling av skog och naturresurser.

Hur ser relationen ut idag mellan kulturarbetare och klimataktivister i Brasilien? Vilken roll kan miljökatastrofen spela in i valet och hur kan dokumentär­ och spelfilmen hjälpa oss förstå den globala påverkan som miljön i Brasilien har på oss?

Regissörerna Lucas Bambozzi och Juliana Curi samtalar med oss online om sina tankar kring dessa frågor med koppling till deras filmer Ironland och Uýra: The Rising Forest. Moderator för samtalet är Oscar Barajas Rojas från ABF Stockholm.

Söndagen den 25 september, 16:00, Klarabiografen. Gratis i mån av plats.
I samarbete med ABF Stockholm som medverkar med moderator.

Latinamerika i Sverige: Diaspora showcase

Panoramica fortsätter att lyfta konstnärer och filmskapare från den latinamerikanska diasporan. Några av dem har flytt eller flyttat från regionen, andra tillhör den andra eller tredje generationen av latinamerikaner i Norden. Deras konstnärliga arbete ger oss nya perspektiv på latinamerikansk kultur och identitet.

För tredje året i rad bjuder vi in till ett showcase där regissörerna Daniel Aguirre, Alberto Amieva, Daniel Muniz och Evgeni Leonov kommer och presenterar sina filmer Pink Rider, El año en que nací och Vi var de som åkte. De möter publiken kring tankar om tillhö- righet och konstnärlig gestaltning.

Söndagen den 25 september, 14:00, Zita Folkets Bio. Gratis i mån av plats.
I samarbete med ABF Stockholm.

Gäster

Alberto Amieva Leyva

Alberto Amieva Leyva är en filmfotograf och klippare som är född i Ciudad de México. Som klippare har han bland annat arbetat med de costarikanska filmerna Río sucio och Puerto Padre samt den dominikanska filmen January first. År
2013 fick han priset för bästa klippning för Puerto Padre på Ícaro International Film Festival. The Year I Was Born är hans första film som medregissör.

Catalina Razzini

Catalina Razzini är en boliviansk-italiensk filmregissör. Hon har en examen i filmskapande från Universidad Católica Boliviana och i litteratur från Universidad Mayor de San Andrés. Hon har lång erfarenhet inom filmbranschen, som manusförfattare, regissör, regiassistent, manusförfattare, manusrådgivare, casting- chef och producent. Cuidando al sol är hennes debutfilm.

Daniel Aguirre

Daniel Aguirre är en colombiansk dokumentärfilmare, klippare och filmpedagog som är bosatt i Sverige sedan 2016. Hans intresse ligger i att berätta historier som
ur ett personligt och/eller kollektivt perspektiv speglar en aktuell verklighet.
Pink Rider är hans första personliga verk, där han visar sin an- passningsupplevelse från sina första år i Sverige.

Daniel González-Muniz

Daniel González-Muniz är en chilensk skådespelare och barnboksförfattare. Han är utbildad inom teater och har arbetat som skådespelare för Costa Ricas nationella teatersällskap, Danmarks kungliga teater och andra latinamerikanska
teater- och filmproduktioner. The Year I Was Born är hans första film som medregissör.

Evgeni Leonov

Evgeni Leonov är en svensk-chilensk-rysk skådespelare och regissör. Han är utbildade på Teaterhögskolan i Stock- holm och har medverkat i många föreställningar som varit riktade till ungdomar och turnerat runt om i Sverige i
flera år. Han har även erfarenhet som manusförfattare, regissör, klippare och filmfotograf. Vi var de som åkte är hans första dokumentär som regissör.

Juliana Curi

Juliana Curi är en brasiliansk filmregissör och bildkonstnär. Hon började sin karriär på brasilianska mtv kreativa avdelning med att utveckla sociokulturella kampanjer. Sedan dess har hon varit en Bric Brooklyn Film+tv Resident och vinnare av FN:s Women’s Award. Bland hennes projekt finns dokumentärfilmen Uýra: The Rising Forest och programmet euetu Lab för att integrera filmskapande.

Lucas Bambozzi

Lucas Bambozzi är en multimediakonstnär född i Sao Paulo, Brasilien. Hans verk består av verk i olika format, inklusive installationer, videor, kortfilmer, mobiler
och interaktiva projekt. Han har ställt ut både solo och i grupputställningar
i mer än 40 länder och har ofta fått flera utmärkelser och priser. Ironland är hans femte långfilm.

Martina Sönksen

Martina Sönksen är en brasiliansk manusförfattare och filmare.

2021 skapade, regisserade och skrev hon Sobrepostas (2021) en TV-serie med 13 avsnitt på Canal Brasil om kvinnlig trans- och cissexualitet. 2016 var hon med och producerade långdokumentären The Karma Killings, tillgänglig på Amazon Prime Video, utvald av DOCS MX, DOCS Valéncia och rekommenderad av Film Bazaar.

2022 kom hon, tillsammans med sina partners Juliana Curi, Lívia Cheibub och João Henrique Kurtz, att premiärvisa dokumentärfilmen Uyra – The Rising Forest, med vilken hon var stipendiat 2020 på BRIClab Film+TV och stipendiat vid 2020 Doc Society Climate Story Fund.

Sol Berruezo

Sol Berruezo Pichon-Rivière är en argentinsk regissör. Hon har en examen i filmskapande vid Universidad del Cine de Buenos Aires. År 2017 vann hon sitt
första pris i Ópera prima-tävlingen från den Argentinska Filminstitutet (INCAA), med vilket hon finansierade inspelningen av sin debutfilm Mamá, mamá, mamá. Nuestros dias más feli­ces är hennes andra långfilm.

Biografer

Bio Bristol

Sturegatan 39
172 31 Sundbyberg
(T) Sundbyberg Centrum
(J) Sundbyberg Station

Bio Bristol är en ideell förening som driver den anrika kvartersbiografen Bristol anno 1939. Välkommen till Sundbybergs finaste biograf. 

Online

Se några av årets festivalfilmer Online!

Skärisbiografen

Bodholmsgången 13
127 48 Skärholmen
(T) Skärholmen

Skärisbiografen i Kulturhuset Skärholmen är en ny bio för barn och unga. Här visas dokumentärer och spelfilmer, kortfilmer och animerat från olika delar av världen.

Klarabiografen

Sergels Torg 3
111 57 Stockholm
(T) Centralen

Klarabiografen ligger i Kulturhuset Stadsteatern och är utrustad med den senaste digitala tekniken. Salongen är på 150 kvadratmeter med plats för 78 personer.

Zita Folkets Bio

Birger Jarlsgatan 37
111 45 Stockholm
(T) Östermalmstorg

Zita Folkets Bio är Stockholms äldsta drivna biograf. Biografen visar kvalitetsfilm på bio både för vuxna och barn som i vanliga fall inte visas på de större biograferna.