fbpx

Arkiv: Festivalen 2020


I år är inget sig likt. Samtidigt som vi genomgår en världsomfattande pandemi har vi och många andra kulturaktörer i både Sverige och världen kämpat i hur vi på ett säkert sätt kan erbjuda kultur och filmvisningar. I över sex år har Panoramica arbetat hårt att kunna tillföra Stockholm ett rikare kulturutbud med de senaste filmerna från den latinamerikanska regionen. I över sex år har vi visat över 100 filmer, bjudit in flertal filmskapare från Latinamerika och kunnat bidra året runt med förhandsvisningar och filmklubbsvisningar.

Den 12 januari 2020 hade Panoramica höstavslutning av sin återkommande filmklubb på aliasTEATERN med den chilenska filmen Perro Bomba av Juan Cacéres. En uppskattad visning med 60 besökare som kom för att se filmen, njuta av latinamerikansk mat och lyssna till den inbjudna gästen Irene Molina som diskuterade om dagens rasism i Chile och regionen.

Men i år 2020 blir det annorlunda. Panoramica 2020 är ingen vanlig filmfestival. Vi kan inte vara det tillhåll för alla som vill ta del av latinamerikansk kultur som vi alltid har varit. I år måste vi värna och respektera de restriktioner och regler som finns för allas trygghet. Därför fokuserar vi i år på att ta en paus från det sociala mötesrummet. Inga fester, inga regibesök och inga utsålda visningar.

Årets filmfestival är komprimerad till fyra dagar där vi bjuder in både digitalt och på biografen Zita på ett anpassat program som du ska kunna se hemma eller på storduk. Seminarier och regibesöken sker från distans tack vare den moderna teknik som många har anpassat sig till i år.

Årets tema går under Esto no es un festivaldet här är ingen festival – där vi istället blickar på de berättelser som idag är lika aktuella som tidigare från regionen. Vi är extra stolta att kunna öppna festivalen med den mexikanska filmen Los Lobos av Samuel Kishi som sätter pulsen i mångas papperslösa immigranters vardag i USA från barnens perspektiv och drömvärld.

Vi vill sätta pulsen i hur filmarbetare och många i Latinamerika hanterar Covid-19 genom att samtidigt inte glömma den verklighet många länder befann sig i innan utbrottet.

Hur ser situationen ut för de miljoner som demonstrerade i Chile mot ojämlikheten som startade under hösten 2019? Hur är det att vara filmskapare i Brasilien under en president som censurerar och stänger ner filminstitut och filmarkiv? Dessa är några av de frågor som har fått ta en paus men som fortfarande brinner under mångas munskydd och som vi i år kommer att diskutera i några av våra seminarier i år.

Varmt välkomna till den sjätte upplagan Panoramica! Mer komprimerad, mer bortprioriterad men förhoppningsvis lika aktuell trots omständigheterna. Vi hoppas att ni kommer att njuta av årets program lika mycket som vi både digitalt men även fysiskt på biografen Zita i år.

Brasilianskt kortfilmspaket: Rötter och rättvisa

Dias de Quarentena

Davidson Davis Candanda, 18′

En familj försöker anpassa sina liv till de nya restriktioner och utegångsförbud som Coronaviruset medför samtidigt som landets president Jair Bolsonaro ignorerar alla former av social distansering och pandemin för att inte skada landets ekonomi.

Sem Asas

Renata Martins, 19′

Zus största önskan som barn är att växa upp som en skottsäker väst som vuxen, eller ännu bättre, en skottsäker superhjälte! En familj, mamman jobbar med att sälja mellanmål, fadern börjar ett nytt jobb och sonen studerar inför ett matematest. Varför blir begäran att be sonen köpa ett kilo mjöl hos Zés livsmedelsbutik farligt? (Layla Braz)

CoroAção

Juciara Awò & Luana Arah, 8′

Svarta kvinnor stödjer förfäder, platsen för tal och aktion i ”ori”. Coronation undergräver hjul, skopor och laster. Den slitna trasan är en helig krona. En svart kropp går, lyfter en hink, stöder ett hav och återgår i historiens steg.

O Jogo

Clementino Junior, 19′

Paulo säger farväl till sin familj och går på ett farligt uppdrag, liknande hans son Pedros lekar med barnen i slummen där de bor.

Complexos

JV Santos, 26′

”Complexos” porträtterar några av invånarna i Rio de Janeiros favelors intima och känslomässiga åsikter och hur dessa används inom media och konst för att höja sin röst och agera för rättvisa, värdighet och respekt.

Webinars

Argentinsk-feministiskt filmutbud

I början av 2020 lanserade elva argentinska regissörer ett virtuellt flygblad för att föreslå en gemensam kommunikationsstrategi för att främja filmer gjorda av feminister och kvinnliga regissörer.
I detta webinar berättar tre av dessa regissörer om sitt skapande, strategier och vilka resultat de har fått efter nästan ett år av kollektivt arbete hemma i Argentina.

Samtalet sker på spanska och på storduk i Zitas salong 1 den 25e september kl. 18:00. Det är gratis men har begränsade platser (max 50). Samtalet sänds även live och en inspelad version kommer att läggas upp efter samtalet på Facebook.

Samtalet arrangeras i samband med visningarna av filmerna La botera, Malamadre och The Sleepwalkers som visas samma dag på biografen.

I samarbete med Argentinas Ambassad i Sverige och ABF Stockholm.

MAFI och de nya metoderna för dokumentär produktion

MAFI TV är en webbplattform som består av dokumentärer om dagens Chile. Strukturen är enkel och originell: fasta tagningar, längd på högst 1 minut och direkt ljudupptagning. Målet är att fånga fragment av landets tillstånd för att skapa en filmkarta genom en högkvalitativ, omtänksam och kurerat utbud. Dessa filmer, från hela Chile, är präglade av filmarnas egna personliga blick som presenteras genom stimulerande bilder och tagningar och ger tittaren ett utrymme att reflektera och diskutera vår historia, nutid och framtid.

I detta webinar berättar MAFI om dessa metoder och deras perspektiv om den digitala era, den 27 september kl. 19:30.

I samarbete med MAFI och ABF Stockholm.

Afrolatinoidentitet i den latinamerikanska film

Diskussionen om rasism mot afrodescendants är lika relevant i Latinamerika som i många andra kontexter. I Panoramicas seminarium om Afrolatino identitet i den latinamerikanska film fortsätter vi diskussionen om afro-latino kvinnors identitet som vi påbörjade med förra året.

Regissörerna Tai Linhares och Medhin Tewolde reflekterar över identitet och film i samband med visningarna av sina filmer Mixed Race och Negra fredagen den 25 september på Zita Folkets Bio:

Kl. 18:00
Mixed Race
Tai Linhares, Brasilien, 2019, Portugisiska, 29′

Kl. 18:30
Q&A med regissören, Engelska, 30′

Kl. 19:00
Negra
Medhin Tewolde, Mexiko, 2019, Spanska, 72′

20:15 horas
Q&A med regissören, Spanska, 30′

I samarbete med Brasiliens Ambassad i SverigeMexikos Ambassad i SverigeTerranostra Films och ABF Stockholm.

Skolbio

Los lobos

Panoramicas invigningsfilm går även att boka in som skolbio!

Reglerna är enkla: de ska inte öppna dörren för någon, de ska lära sig engelska och de ska ta hand om varandra. ”Vi är vargar och vargar gråter inte, de är modiga och de håller ihop” säger mamma Lucía till sönerna Max och Leo. De har korsat gränsen från Mexiko till USA för ett bättre liv och hamnat i en nedgången lägenhet där barnen spenderar dagarna inlåsta med en kassettbandspelare medan Lucía arbetar dubbla skift.

Rek årskurs 7 till gymnasiet.

Två Irene

I den skimrande brasilianska hettan upptäcker 13-åriga Irene en dag att hennes pappa lever ett dubbelliv. Han har en annan familj, en annan dotter – som även hon heter Irene och är 13 år. Försiktigt närmar sig Irene sin halvsyster. De utvecklar en vänskap och medan pappan fortsätter med sina lögner smider tjejerna en plan.

Rek årskurs 6-7.

Gäster

Amparo Aguilar

Amparo Aguilar är en argentinsk regissör och manusförfattare. Hon är känd för sina kortdokumentärer VHS (Víctor Hasta Siempre) och Furia transvesti: una historia de traVajo. Malamadre är hennes första långfilm som debuterar under Panoramica 2020.

Aníbal Jofré

Aníbal är regissör, ​​manusförfattare och audiovisuell koordinator vid MAFI.tv. Som regissör har han gjort en serie kortfilmer och hans verk inkluderar Dios (2019) och Volantín cortao (2013), regisserade tillsammans med Diego Ayala. Han arbetar för närvarande med dokumentärfilmen Pampas marcianas och hans nya spelfilm Los afectos.

Carolina Álvarez

Carolina Álvarez är en argentinsk producent och lärare.
Hon studerade filmproduktion och lärarutbildning av audiovisuell konst. Som producent har hon deltagit i mer än 20 filmprojekt, där Panoramicaaktuella Malamadre är det senaste.

Catalina Alarcón

Catalina är regissör, ​​manusförfattare och producent av dokumentär film. Hon är en del av MAFI kollektivet och har producerat långfilmen Dios (2019) och Oasis (i produktion). Hon är regissör och manusförfattare för långfilmen och virtuell verklighetsupplevelse Volver a casa VR. Hennes film ​​La gambeta har premiär på FICValdivia 2020.

Diego Pino

Filmproducent och regissör för Chiledoc, som representerar den chilenska dokumentären på olika festivaler och marknader runt om i världen. Sedan 2013 har han varit grundare och producent av CangrejoFilms och producent av MAFI Foundation (www.mafi.tv). Han har producerat tre långfilmer: Propaganda (2014), Reinos (2017) och Dios (2019).

Felipe Morgado

Felipe är en dokumentärfilmskapare, producent och kulturell medlare. Hon har varit en del av MAFI-kollektivet sedan 2014. Bland hans verk framträder den samarbetsfilmen Pampas Marcianas, vald på DocuLab WIP från FIC Guadalajara. Han regisserar för närvarande långfilmen Oasis, MAFI:s tredje kollektiva dokumentär.

Macarena García Lenzi

Macarena García Lenzi är en argentinsk dramatiker och teaterregissör. Hon filmade sin första långfilm Piedra, papel y tijera både som manusförfattare och medregissör. Hon har en bakgrund från konst och dramastudier i Buenos Aires samt. video- kostymproduktion och redigering i Barcelona.

Marilina Giménez

Marilina studerade ljud-design i Buenos Aires universitet och arbetade sedan med audiovisuell design. I sju år spelade hon bas i det kvinnliga musikbandet Yilet. Det är hennes erfarenheter som musiker i en mansdominerad bransch som inspirerade henne att göra sin första dokumentärfilm, A Girl’s Band som visades under Panoramica 2019.

Medhin Tewolde

Medhin Tewolde är en mexikansk filmregissör som efter sin utbildning inom dokumentärfilm har ägnat sig åt deltagande video- och kommunikationsprocesser i både Spanien, Tunisien, Guatemala, Honduras och sitt hemland Mexiko. Hennes debutfilm Negra bygger på de processer och erfarenheter hon har plockat upp från länderna.

Royerliz García

Royerliz är en producent med erfarenhet av film, teater och reklam. Hon är fokuserad på att skapa, producera och forska inom det konstnärliga området, med stora intressen för utvecklingen av audiovisuella projekt, liksom för forskning, experiment och reflektion baserad på konst.

Tai Linhares

Tai Linhares är en brasiliansk filmskapare och fotograf som bor i Tyskland.
Hennes första kortfilm, Loom (2014), berättar historien om arbetare från Rio de Janeiros periferi som förföljdes, arresterades och torterades under den brasilianska militärdiktaturen.

Tamara Uribe

Tamara är en audiovisuell regissör och klippare, fokuserad på dokumentärfilm. Sedan 2013 är hon en del av MAFI-kollektivet. Bland hennes arbete som regissör sticker spelfilmen Dios (2019) ut, tilldelad på Vision du Réel. Hon arbetar för närvarande med den tredje långfilmen från MAFI-stiftelsen.

Valentina Llorens

Valentina Llorens är en argentinsk regissör, fotograf, art director och konstnär. Hon studerade film i Buenos Aires och fotografi och konst i London. Hon är verksam i Buenos Aires, Argentina. The House in Argüello är hennes första film som visades under Panoramica 2018.

Valeria Pivato

Valeria är en argentinsk manusförfattare och regissör. Hon är känd för sin debutfilm (i regi tillsammans med Cecilia Atán) La novia del deserto, som hade premiär under Cannes filmfestival 2017 i sektionen A Certain Regard.