fbpx

Latinamerikanska filmer under GFF 2022


27/1 2022

Nordens största filmfestival, Göteborg Film Festival, släppte sitt program tidigare under månaden med en fullspäckad lista av latinamerikanska filmpärlor. Bland annat ses Panoramicas festivalfilm Aurora bland de 17 filmer som representerar hela 9 olika länder från regionen. Panoramica tipsar här om vilka filmer som du inte får missa under festivalen som äger rum med start den 28 januari fram till 6 februari. 

Årets upplaga av Göteborg Film Festival fokuserar på kaos och reda, vad två år av isolering, regler och förändrade normer har gjort med oss. Något som syns tydligt bland de utplockade festivalfilmerna som festivalen har plockat ut. Bland några av de stora favoriterna syns Simon Mésa Sotos colombianska debutfilm Amparo som nu äntligen kommer från Cannes och får sin nordiska premiär under festivalen, en stark film om en ensamstående tvåbarnsmamma som kämpar för att hålla ihop familjen under 1990-talets Colombia. Aurora som nämndes ovan och som gick under Panoramica 2021 är en av de tävlande filmerna i festivalens International Competition. Om medelålderskvinnan Luisa som väljer att stötta den 17-åriga Yuli som oavsiktligt har blivit gravid. En fantastisk film som med omsorg ger en innerlig och ärlig film om moderskap. Filmen visas dessutom online för alla med festivalens online-pass!

I festivalens kända internationella tävlingssektion Ingmar Bergman Competition hittar vi Brasilien (som medverkar med 4 filmer på festivalen) med Gabriel Martins debutfilm Mars One som kommenterar Bolsonaros presidentskap utifrån arbetarklassfamiljen Martin som kämpar för att hålla drömmarna levande trots det politiska landskapet. Grannlandet Argentina närvarar med två filmer i programmet där vi noterar Agustina San Martíns debutfilm To Kill the Beast i sektionen i Voyage. Om en tonårstjej som letar efter sin försvunna bror vid den brasilianska gränsen. En tropisk pärla av regissören som medverkade under Panoramica 2017 med kortfilmen Swedish Cousin. Mexikos produktiva regissör Michel Franco som även han gästade Panoramica förra året med sin film New Order är nu aktuell med hans senaste film Sundown med Tim Roth och Charlotte Gainsbourg i huvudrollen som rika turister på Acapulcos stränder.

Från de mindre produktionsländerna i regionen finns intressanta The Great Movement från Bolivia regisserad av Kiro Russo. En hypnotisk och sensorisk filmupplevelse om daglönare i dagens Bolivia. Från ön Kuba kommer dokumentären Mafifa av Daniela Muñoz Barroso som porträtterar det mytomspunna kvinnliga percussionmusikern Mafifa.

Sist men inte minst! Den stora thailändska auteuren Apichatpong Weerasethakul medverkar bland de latinamerikanska filmerna med hans hyllade Memoria med en briljerande Tilda Swinton som utspelar sig i Bogotá och Colombia. Filmen som har Colombia som huvudproduktionsland visas även under festivalens hypnotiska experiment Hypnotic Cinema. 

Läs mer om alla filmer från regionen genom att klicka på titlarna här under.

 

Latinamerikanska produktioner (från land a-z) på GFF 2022:

To Kill the Beast, Agustina San Martín, Argentina
Camilla Comes out Tonight, Inés Barrionuevo, Argentina
The Great Movement, Kiro Russo, Bolivia
Utama, Alejandro Loayza Grisi, Bolivia/Uruguay
Private Desert, Aly Muritiba, Brasilien (Finns även online genom Drakenfilm)
Mars One, Gabriel Martins, Brasilien
The Pink Cloud, Iuli Gerbase, Brasilien
Alien Nights, Sergio de Carvalho, Brasilien
A Place Called Dignity, Matias Rojas Valencia, Chile
Perfume de Gardenias, Macha Colón, Colombia/Puerto Rico
Memoria, Apichatpong Weerasethakul, Colombia
Amparo, Simon Mésa Soto, Colombia
Aurora, Paz Fábrega, Costa Rica (Finns även online genom Drakenfilm)
Mafifa, Daniela Muñoz Barroso, Kuba
The Box, Lorenzo Vigas, Mexiko
Dark Light Voyage, Eva Cadena & Tin Dirdamal, Mexiko
Sundown, Michel Franco, Mexiko

Räknar man in produktioner där ett latinamerikanskt land står med som andra produktionsland kan listan utökas med filmerna Official Competition (Spanien/Argentina), Murina (Kroatien/Brasilien), Call Me By Your Name (Italien/Frankrike/Brasilien/USA).

Läs mer om Göteborg Film Festival som äger rum med start 28 januari fram till 6 februari genom att klicka här.