fbpx

Magisk realism inom den latinamerikanska filmen idag


Visningar

Klarabiografen
lör 24 sep 16.00

Klarabiografen

Sergels Torg 3
111 57 Stockholm
(T) Centralen

Klarabiografen ligger i Kulturhuset Stadsteatern och är utrustad med den senaste digitala tekniken. Salongen är på 150 kvadratmeter med plats för 78 personer.

Om filmen

Den magiska realismen slog igenom brett under mitten av 1900-talet, och kom att bli synonym med latinamerikansk litteratur. Genren utvecklades framför allt i latinamerikanska länder där man inom kulturen inte drog en skarp gräns mellan det naturliga och övernaturliga.
Inom filmen började stilen först synas under 70-talet i bland annat den chilensk-mexikanska Alejandro Jodorowskys filmer och senare i storfilmer som Como agua para chocolate av Alfonso Arau, La ciénaga av Lucrecia Martel eller nyligen i Clara Sola av Nathalie Álvarez Mesén.

Vad är det med den magis­ ka realismen som inspirerar dagens unga regissörer i Latinamerika? Hur ser den magiska realismen ut idag och vilka är berättelserna som gett genren en starkare roll, och som har fått storbo­ lag som Disney att utforska magin i det övernaturliga i sina senaste barnfilmer?

Regissörerna Sol Berruezo och Catalina Razzini kommer och delar sina tankar kring dessa frågor med koppling till sina filmer Nuestros días más felices och Cuidando al sol.

Lördagen den 24 september, 16:00, Klarabiografen. Gratis i mån av plats.
I samarbete med ABF Stockholm.