fbpx

Den brasilianska filmen och miljön


Visningar

Klarabiografen
sön 25 sep 16.00

Klarabiografen

Sergels Torg 3
111 57 Stockholm
(T) Centralen

Klarabiografen ligger i Kulturhuset Stadsteatern och är utrustad med den senaste digitala tekniken. Salongen är på 150 kvadratmeter med plats för 78 personer.

Om filmen

I hybridfilmen Ironland får vi följa med i efter- spelet till en miljökatastrof i gruvorna i Minas Gerais, Brasilien. I dokumentärfilmen Uýra: The Rising Forest följer vi huvudpersonen på en resa genom Amazonas där hen reflekterar över relationen mellan bevarandet av ursprungskulturer och eko-system och strukturell rasism och transfobi i Brasilien.

Inför valet i Brasilien i år har skövlingen av Amazonas ökat markant ju närmare valdagen kommer. Den nuvarande presidenten förnekar den pågående miljökatastrofen och ifrågasätter dagens journalister och aktivister. Samtidigt kan mäktiga markägare i landet, med politikernas samtycke, fylla fickorna med kapital från skövling av skog och naturresurser.

Hur ser relationen ut idag mellan kulturarbetare och klimataktivister i Brasilien? Vilken roll kan miljökatastrofen spela in i valet och hur kan dokumentär­ och spelfilmen hjälpa oss förstå den globala påverkan som miljön i Brasilien har på oss?

Regissörerna Lucas Bambozzi och Juliana Curi samtalar med oss online om sina tankar kring dessa frågor med koppling till deras filmer Ironland och Uýra: The Rising Forest.

Söndagen den 25 september, 16:00, Klarabiografen. Gratis i mån av plats.
I samarbete med ABF Stockholm.