Arkiv: Festivalen 2015


I Stockholm går årligen mer än 30 filmfestivaler av stapeln, tematiskt ordnade kring länder, områden eller perspektiv. Men fram till nu har en festival tillägnad latinamerikansk film saknats. Motiverade av våra erfarenheter som inflyttade hit från vitt skilda delar av Latinamerika, och av bristen på plattformar för latinamerikansk kultur, bestämde vi oss för att organisera just en sådan festival.

I över ett år har vi jobbat med att hitta ett urval av filmer som visar på de nya kreativa uttryck som har uppstått inom den latinamerikanska filmen de senaste åren, och som sällan når de svenska biograferna. Vi vill visa upp relevanta och aktuella latinamerikanska verkligheter. Vår förhoppning är att kunna nå både de som själva kan identifiera sig med de verkligheterna, och de som är nya inför dem.

Vi är glada att äntligen kunna presentera PANORAMICA: den första latinamerikanska filmfestivalen i Stockholm. För oss är den ett sätt att kunna sprida nya och uppdaterade bilder av de komplexa och sinsemellan olika länder som Latinamerika består av.

Seminarier

Kvinnornas roll inom den Latinamerikanska filmindustrin

Tre kvinnor från Latinamerika och Sverige som är involverade inom filmproduktion kommer att föra ett samtal kring sina erfarenheter, och de förväntningar, tankar och utmaningar som finns hos Latinamerikas filmskapare. Som en del av detta seminarium visas också dokumentären Majesty av Ana Endara Mislov.

Deltagare:
Ana Endara Mislov, regissör, manusförfattare, producent
Catalina Donoso, producent
Luciana Kaplan, regissör, manusförfattare, producent

Moderator:
Daniela Dahl, genus- och filmvetare

Med stöd av Konstnärsnämnden och Panamas ambassad i Sverige.

She doesn’t want to sleep alone + Utmaningarna för filmdistributionen mellan Latinamerika och Sverige

Seminariet fokuserar på hur ett nätverk inom filmdistribution mellan Latinamerika och Sverige kan etableras – och vilka utmaningar som finns för ett sådant nätverk. I detta seminarium kommer tre specialister inom latinamerikansk och svensk distribution att delta. Som en del av seminariet visas den filmen She doesn’t want to sleep alone av Natalia Beristain.

Deltagare:
Agustina Chiarino, producent
Carlos Muñoz Vázquez, distributionschef på Canana Presenta
Katrina Mathsson, verksamhetsledare på Folkets Bio

Moderator:
Catalina Donoso, producent

Med stöd av Folkets Bio samt Mexikos och Uruguays ambassader i Sverige.

Gäster

Agustina Chiarino

Producent

Agustina Chiarino föddes i Montevideo, Uruguay. Efter en tid i Mexiko och Barcelona, började hon 2007 att arbeta på Kontroll Z Films. Där har hon producerat långfilmerna Giant (2009), Hiroshima (2009), 3 (2012) och So much water (2013). Mutante cine, det produktionsbolag hon har med Fernando Epstein, inriktar sig på filmproduktion och distribution i Uruguay. I år är hon aktuell som medproducent till filmen My Friend From the Park av Ana Katz.

Ana Endara Mislov

Regissör

Ana Endara är född i Panama och har en examen från Kubas internationella film och TV-skola, i San Antonio de los Baños. Hon har även studerat samhällskunskap och antropologi på Florida State University. Hennes filmer Curundú (2007) och Majesty (Reinas, 2013). Curundú har visats på flera filmfestivaler runt om i världen, bland andra Biarritz Film Festival i Frankrike, Films from the South i Oslo, Norge, och Documenta Madrid i Spanien. Majesty (Reinas, 2013) hade premiär på den internationella filmfestivalen i Panama och vann priset Grolsch Discovery Award. 2011 grundade Ana Endara Mislov produktionsbolaget Mansa productora. Hon producerade sin senaste dokumentär, Majesty (Reinas) 2013, och håller nu på att utveckla två andra projekt.

Carlos Muñoz Vázquez

Distributionschef på Canana

Carlos Muñoz är specialist inom distribution och marknadsföring av mexikansk film, såväl nationellt som internationellt. Han har bland annat arbetat på Latinofusion, en internationell agentur specialiserad på filmrättigheter och distribution av Ibero-amerikanska filmer, och som biträdande chef för marknadsföring och distribution på Mexikanska Filminstitutet (IMCINE). Sedan 2015 är han distributionschef på Canana Presenta, ett produktionsbolag inom film och TV som grundades 2005 av producenten Pablo Cruz och skådespelarna Gael García Bernal och Diego Luna. Syftet med Canana är att utveckla, distribuera och marknadsföra projekt, öppna dörrar för latinamerikanska talanger, och skapa en bro mellan den spansktalande världen och andra publiker.

Catalina Donoso

Producent

Catalina Donoso studerade film och TV på Chiles Universitetet, och tog examen 2010. Hon arbetade som samordnare på filmfestivalen ChileDoc från 2010 till 2012. För närvarande i driver hon produktionsbolaget Cusicanqui Films. Där arbetar hon med dokumentär- och långfilmsprojekt som förenar de bästa filmskaparna från den nya chilenska generationen. Hennes senaste långfilmer The Waltz av Edison Cájas (2014) och Naomi Campbel av Nicolás Videla och Camila Donoso (2014), har fått utmärkelser och visats på filmfestivaler som FICVALDIVIA, Mar del Plata, CPH: DOX, Amdocs, GIFF, och IndieLisboa. I nuläget arbetar hon med ett flertal filmer: A documentary named Desire av Cristián Jiménez, The noise of trains av Cristián Saldia, och den animerade dokumentären Clandestine Stories av José María Oñate.

Luciana Kaplan

Regissör

Luciana Kaplan föddes i Argentina men bor i Mexiko sedan 1975. Hon har studerat regi på filmskolan Centro de Capacitación Cinematográfica och regisserat flera dokumentärfilmer. Hon  har även arbetat som producent, regiassistent och skripta på en mängd olika produktioner. År 2010 vann hon Centro de Capacitación Cinematográficas filmtävling med projektet Eufrosina’s Revolution (La revolución de los alcatraces, 2012). För närvarande är hon chef för Post Production Cuauhtémoc Moctezuma Ambulante Dokumentär Grant samt samordnare för dokumentärfilmsprogrammet på Centro de Capacitación Cinematográfica.

Partners

BrasilCine

BrasilCine är den enda brasilianska filmfestivalen i Skandinavien och äger rum i Stockholm och Göteborg. Festivalen visar det senaste från Brasilien inom fiktion, kortfilmer och dokumentärer samt erbjuder seminarier, samtal och underhållning med fokus på Brasilien. Festivalen har funnits sedan 2005 och startade i Göteborg.

Latinamerika i fokus

Sedan år 2003 arrangerar föreningen Imágenes del Sur film och kulturfestivalen Latinamerika i fokus, i Malmö. Tanken är att visa en annan bild av Latinamerika än den som oftast syns i media och att lyfta fram film som vanligtvis inte kommer till svenska biografer.

Nyhetsbrev

Namn

Email