fbpx

Arkiv: Festivalen 2019


Varmt välkomna till den femte upplagan av Stockholms latinamerikanska filmfestival – Panoramica!

Under sex dagar bjuder vi in till ett fullspäckat program bestående av de bästa filmerna, dagsaktuella seminarier och andra aktiviteter kopplade till Latinamerika.

En kall vinter för sex år sedan satt ett gäng vänner och diskuterade film och politik. De kunde inte förstå varför det inte fanns en latinamerikansk filmfestival i Stockholm. Ett år senare, 2015, lyckades de med stor hjälp av många andra vänner, att sjösätta den första upplagan av Panoramica.

När vi nu blickar tillbaka och ser över vårt arbete kan vi konstatera att Stockholm har fått ett lite rikare kulturutbud. Under fyra festivaler har vi visat 98 filmer, bjudit in 19 latinamerikanska filmskapare och arrangerat ett flertal förhandsvisningar tillsammans med andra samarbetspartners. Vi ser också med stor glädje hur utbudet av latinamerikanska filmer har ökat generellt på svenska biografer, från en biografpremiär 2014 till fyra under 2018 och fyra filmer bara nu under våren 2019 (med minst två premiärer till senare i vinter!).

Samtidigt som festivalen har etablerat sig har mycket i vår omvärld förändrats. Världspolitiken har polariserats allt mer och desto synligare blir utsatta gruppers kamp för att utmana imaginära och materiella barriärer som marginaliserar dem. Därför vill vi i år ägna årets program åt temat Gränser. Vi är extra glada att kunna öppna årets festival med Lemebel, en dokumentärfilm om en unik karaktär som symboliserar kampen för en mer inkluderande värld. En kamp som genomsyrar även resten av programmet och vårt övergripande mål med festivalen.

Varmt välkomna till Panoramicas 5-årsjubileum! Vi hoppas ni vill ra med oss och att ni njuter av årets program. Vi önskar er en trevlig festival!

Seminarier

Coming-of-age i Latinamerikansk film

Hur är det att vara ung och dessutom på väg att bli vuxen i dagens Latinamerika? I dagens värld är de unga är allt mer uppkopplade, sammankopplade och påverkade av olika influenser. Att finna sin egen identitet och samtidigt få bekräftelse är några av de frågor som lyfts upp i vårt seminarium. Vi får också ta del av filmer som berör dessa teman.

Regissörerna Mateo Bendesky och Valentina Chamorro Westergårdh samtalar i samband med visningarna av coming-of-age filmerna Late to Die Young, The Sharks och Los miembros de la familia.

I samarbete med ABF Stockholm.

Dokumentärfilmens makt mot diskriminering

Diskussionerna om mänskliga rättigheter, rasism och homofobi har inte förlorat sin relevans i Latinamerika. Tvärtom är dessa teman allt mer aktuella, utifrån den politiska kursändring som har skett i regionen den sista tiden. I Panoramicas seminarium om dokumentärens makt mot diskriminering lyfter vi upp några av festivalens filmer som belyser dessa teman.

Hur ser relationen mellan rasism och mänskliga rättigheter ut i dagens Chile? Hur har metoo-rörelsen påverkat den manligt dominerade musikindustrin i Argentina? Och på vilket sätt har Pedro Lemebels aktivism mot dåtidens fascism lämnat avtryck i regionen?

Regissörerna Marilina Giménez, Juan Cáceres och Joanna Reposi Garibaldi reflekterar över filmens makt och verktyg i samband med visningarna av sina filmer A Girls’ Band, Perro bomba och Lemebel.

I samarbete med ABF Stockholm.

Panoramica <3 CinemAfrica

Tillsammans med filmfestivalen CinemAfrica presenterar vi ett kortfilmspaket som skildrar afro-latino kvinnors identitet genom musik, poesi och dans. Tre fantastiska dokumentär och experimentella filmer av kvinnliga regissörer från Latinamerika som åskådliggör banden mellan båda regionerna.

I samband med filmerna bjuder vi in till ett panelsamtal, mingel och avsmakning av mat inspirerad av sofstikerade karibisk-brasilianska smaker.

K-Bela
Yasmin Thayna, 2015, 22 min

Light Them Up
Celina Escher, Kuba, 2017, 27 min

Noir Blue
Ana Pi, Brasilien, 2017, 27 min

Publikpris

Panoramica skapades för att främja och synliggöra samtida latinamerikanskfilm i Sverige. Under vår femte upplaga kommer vi för första gången att dela ut Publikens pris, där du som publik har möjlighet att utse din favoritfilm.

Efter varje festivalvisning kommer vi att dela ut blanketter där du får välja vilken film som har varit din favorit. Vinnarfilmen avslöjas under avslutningsceremoni den 22:a september på Bio Rio.

Vinnarfilmen kommer sedan att visas i Sverige under 2019–2020 på olika biografer.

Kortfilmspaket: Mexiko genom sina dokumentärfilmares ögon

”Mexiko gör några av de bästa dokumentärfilmerna i världen i dag.”

Det skriver New York Times i presentationen av sin kurering av sex korta dokumentärfilmer gjorda av mexikanska regissörer till plattformen Op-Docs. Panoramica har nu äran att visa programmet som berör några av de viktigaste frågorna i Mexiko just nu.

The Diver

Esteban Arrangoiz, 14:15

Ruptured City

Santiago Arau Pontones, Diego Rabasa, 11:39

Children of the Narco Zone

Everardo González, 9:49

Justice in Translation

Sergio Blanco, 12:16

A prisoner in the Family

Indra Villaseñor Amador, 14:16

Unsilenced

Betzabé García, 18:15

Fou!

Nuria Menchaca, 2017, 3:20

La secta de los insectos

Pablo Calvillo, 2016, 9:30

Maldita nube negra

Javiera Dolores Soledad, 2017, 2:25

Gäster

Sofia Castro

Sofia är född och uppvuxen i Sverige. Båda hennes föräldrar kommer från Uruguay. Hon arbetar som dansare och koreograf. Sofia studerade afrokubansk dans och rumba på Dansinstitutet i Havanna och även flamenco i Sevilla. Sofia arbetar internationellt med olika samarbetsprojekt som integrerar den traditionella flamencoscenen med samtidskonst.

Valentina Chamorro Westergårdh

Valentina är regissör, manusförfattare och producent och har jobbat med film sedan 2008, är utbildad på bl a Alma Manusutbildning, Stockholms universitet och Stockholms dramatiska högskola. Hon startade sitt eget bolag Cinevale Film 2018 och har sedan dess regisserat 9 filmer. I mars 2019 hade Valentinas dokumentär Arvet premiär på Tempo dokumentärfestival och tävlade om Tempo Short Award.

Sergio Albornoz

Sergio är fotograf och filmmakare med 35 års professionell erfarenhet inom nyheter och dokumentärfilm på Sveriges Television. Hans fotografiska verk har visats i samband med såväl kollektiva som individuella utställningar och han har blivit internationellt erkänd genom priser för sin fotografiska konst. Idag arbetar han med korta dokumentärer och video om författare.

Simón Revilla

Simón är en svensk-boliviansk regissör med ena foten i det dokumentära och andra i fiktionen. Efter avslutade studier har han regisserat kortfilmer i Sverige, Frankrike, Tjeckien, Colombia och Bolivia. Hans examensfilm från Prague Film School, Birdwatcher, har prisats på internationella festivaler. Sedan 2015 är han en del av Transit, en kulturinkubator i Stockholm.

Marilina Giménez

Marilina studerade ljuddesign i Buenos Aires universitet och arbetade sedan med audiovisuell design. I sju år spelade hon bas i Yilet, ett band med tre kvinnor. Det är hennes erfarenhet som musiker i en mansdominerad bransch som inspirerade henne att göra sin första dokumentärfilm, A Girl’s Band.

Mateo Bendesky

Mateo studerade på Universidad del Cine i Buenos Aires där han i dag är lärare i filmproduktion. Hans kortfilmer The Magnetic Nature och Together Alone har visats på ett flertal internationella filmfestivaler, som Cannes, Toronto och Rotterdam. Los miembros de la familia är hans första lång film som hade premiär på Berlin International Film Festival 2019.

Joanna Reposi Garibaldi

Joanna studerade i London och är journalist, lärare och konstnär. Hon har regisserat dokumentären Locos del alma, som visats på flera internationella festivaler, och kortfilmen Matriz. Hennes sista dokumentär är ett porträtt av den chilenska konstnären och författaren Pedro Lemebel och hade sin premiär på Berlin International Film Festival 2019.

Juan Cáceres

Juan är en chilensk redigerare, manusförfattare och regissör. 2016 debuterade han med kortfilmen Desiderium som följdes av en andra kortfilm La duda, som hade premiär på Festival Internacional de Curtas Metragens de São Paulo och SANFIC13. Han arbetar med manus till två långfilmer och är i slutfasen av arbetet med kortfilmen Desolación. Perro bomba är hans första långfilm.

Ernesto Sánchez Valdés

Ernesto är en kubansk regissör som utbildades vid Havannas Konstuniversitet. Han har jobbat som regiassistent på kubanska, svenska och internationella filmer. Han har regisserat dokumentärerna Salvador de Cojímar, Gira och Héroe de culto (2015). Han arbetar för närvarande med två dokumentärprojekt: Do you see me? (samregissör) och Life and death in Kasensero.

Irene López

Irene föddes i San Salvador i El Salvador 1980 och är regissör, animatör och illustratör. Hon kom till Sverige som politisk flykting tillsammans med sin familj och bor nu i Stockholm där hon ägnar sig åt att göra dokumentär film. Hon har studerat animering på Konstfack och dokumentärfilm på Stockholms dramatiska högskola.

Carolina Arktis Nylund

Carolina föddes i Mexico City, 1978. Hon bor och arbetar i Stockholm. Carolinas intresse för språk blandas i hennes sätt att arbeta. Hon konstruerar ett ”neovernacular” språk där esoterismen möter akademin. Polar Agony Studios är konstnärens alter ego och agenda och genom absurditet och humor blir hennes sätt att vägra att betrakta identitet som statiskt materia.

Celina Escher

Celina är en schweizisk-salvadoransk filmskapare. Hon studerade dokumentärfilm på den internationella filmskolan EICTV i San Antonio de los Baños, Kuba, där hon regisserade tre kortfilmer. Hennes film Light Them Up visades på den internationella festivalen för ny latinamerikansk film i Havanna, Kuba. Hon arbetar för närvarande med sin första dokumentära långfilm.

Höjdpunkter

Tisdag 17 september

Invigning
Kl. 18:00, Bio Rio (Hornstull strand 3)
Panoramica invigs med den chilenska filmen Lemebel av Joanna Reposi Garibaldi som möter publiken efter visningen.

Invigningsfest
Kl. 20:00, Brooklyn Bar (Hornstull strand 4, nedför Bio Rio)
Kom och ra vårt fem- årsjubileum!

Onsdag 18 september

Film & samtal: De jordlösas rörelse (MST) i Brasilien idag och imorgon
Kl. 18:00, Zita Folkets Bio (Birger Jarlsgatan 37)
Ett samtal om den nuvarande och framtida situationen för de jordlösas rörelse (Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra) i Brasilien, i samband med visningen av Landless.

Torsdag 19 september

Regibesök: A Girl’s Band
Kl. 20:15, Bio Rio (Hornstull strand 3)
Regissören Marilina Giménez pratar med publiken om feminism, musik och rätten till abort i Argentina i samband med vis- ningen av hennes film A Girls’ Band.

Fredag 20 september

Regibesök: Los miembros de la familia
Kl. 19:45, Bio Rio (Hornstull strand 3)
Regissören Mateo Bendesky pratar med publiken om kärlek, sorg och fitness i samband med visningen av hans senaste film Los miembros de la familia.

Lördag 21 september

Panoramica c/o Bio Valentino, seminariedag på nya Bio Valentino
Kl. 13:00, Bio Valentino (Wollmar Yxkullsgatan 9, Maria Torget)
Panoramica bjuder in till en hel dag av film, konst, samtal och mat i Stockholms nya biograf: BioValentino.

Seminarium: Coming-of-age i den latinamerikanska filmen
Kl. 13:30, Skärisbiografen (Bodholmsgången 13)
Regissören Mateo Bendesky samtalar om Coming-of-age genren i den latinamerikanska filmen, i samband med visningarna av Late to Die Young, The Sharks och Los miembros de la familia.

Argentinsk lördag på Zita
Kl. 17.00, Zita Folkets Bio (Birger Jarlsgatan 37)
Missa inte argentinsk mingel i samband medvisningen av filmerna Silence is a Falling Body och Joel.

Festivalfest 2019!
Kl. 21:00, Brooklyn Bar (Hornstull strand 4, nedför Bio Rio)
Den redan klassiska festivalfesten i ett större format med spännande latinamerikanska live-toner och andra överraskningar för att fira festivalens fem år!

Söndag 22 september

Seminarium: Dokumentärfilmens makt i kampen mot diskriminering
Kl. 15:30, Skärisbiografen (Bodholmsgången 13)
Regissörerna Marilina Giménez, Juan Cáceres och JoannaReposi Garibaldi reflekterar över dokumentärfilmens makt,i samband med visningen av filmerna A Girls’ Band, Perro bomba och Lemebel.

Chilensk söndag på Skärisbiografen
Kl. 18:15, Skärisbiografen (Birger Jarlsgatan 37)
Missa inte på chilensk mingel i samband med visningen av filmerna Perro bomba och Lemebel.

Kortfilmspaket: Mexiko genom dokumentärfilmares ögon
Kl. 16:00, Zita Folkets Bio (Birger Jarlsgatan 37)
Sex mexikanska regissörer reflekterar över sitt land i NewYork Times plattform Op-Docs.

Avslutningsceremoni och prisutdelning
kl.19:00, Bio Rio (Hornstull strand 3)
Vi avslutar Panoramicas femte upplaga med utdelningen a vpublikens pris. Kom och ta reda på vilken film som blev årets favorit! Efter ceremonin avslutas festivalen med visningen av filmen Animal.