fbpx

Stötta era lokalbiografer!


19/3 2020

Panoramica – Stockholms latinamerikanska filmfestival följer Coronakrisen med oro och över den utveckling som drabbar alla våra kulturaktörer i både Stockholm och nationellt. Vi planerar fortfarande på att fullfölja festivalen till hösten den 22-27 september men om inte våra biografer kan hålla öppet är risken stor att inte bara Panoramica, men många fler filmfestivaler tvingas att tänka om. 

Filmstaden var först ut att stänga biograferna (tills vidare) över hela landet. Sveriges stora monopolkedja skapade en dominoeffekt där flera mindre biografer, på grund av Coronaviruset, har temporärt stängts ned. I Stockholm idag (19 mars) är det enbart Svenska bios biografer Victoria och Grand, Zita Folkets Bio och Bio Capitol som har öppet. Den förstnämnda är en stark aktör som naturligtvis också kommer att drabbas hårt som företag, men inte lika hårt som de oberoende biograferna som sitter med skörare ekonomi.

Vi på Panoramica drivs också med de medel och stöd som många av de oberoende biograferna får från exempelvis Stockholm stad, Svenska Filminstitutet och Region Stockholm. Men med dessa stöd är det också extra viktigt att kulturaktörer i Stockholm stad kan bidra och hjälpa med varandras verksamheter, ett exempel på detta är att biograferna ska kunna ge rum åt filmfestivaler för att bredda kulturutbudet i staden.

Utan våra oberoende biografer skulle stockholmspubliken gå miste om queera berättelser, filmer från den afrikanska diasporan, dokumentärfilm som berör, animationsfilmer i olika längder och format, asiatiska filmer som aldrig hade nått Sverige, fokus på kvinnliga regissörer, skräckfilmer från världens hörn och inte inte minst filmer från Latinamerika.

Filmfestivaler som CinemaQueer, CinemAfrica, REX, Monsters of Film, Feministiska filmfestivalen, Asiatiska filmfestivalen, Tempo Dokumentärfestival är bara några av festivalerna som är beroende av våra oberoende kulturinstitutioner.

Filmfestivalerna ger inte bara ett utrymme för kultur till många av stadens olika grupper men festivalernas ansvar är också att kunna skapa en mötesplats åt alla kulturintresserade för att kunna dela de filmupplevelser tillsammans, träffa nya vänner genom filmerna och ta del av de internationella regibesök som aldrig hade ägt rum annars i Stockholm. Det är också tack vare filmfestivalerna som många konstnärer och regissörer får en möjlighet att kunna komma till Sverige och sprida deras erfarenheter från deras erfarenheter här, och såklart möta sin publik.

Men om inte kulturskapare, arrangörer av kulturevenemang och dess institutioner med publik verksamhet får några nya besked från politiskt håll kommer det drabba hela den kulturella infrastruktur som redan idag är väldig skör.  Vi på Panoramica hoppas att både från politiskt håll och från Filminstitutet att de kan garantera våra oberoende biografers säkerhet. Men än så länge (19 mars) har vi inte hört något nytt från de styrande.

För oss i Panoramica som ligger längre fram under året 2020 är detta såklart ingen akut fråga (än), men om vi och Stockholms alla filmfestivaler inte har något hem kommer det inte enbart drabba publiken men även hela det kulturella landskapet som är en av Stockholms stora attraktionsvärde och styrka som stad.

Därför är det extra viktigt i dagens situation att kunna stötta våra biografer. Bio Rio stängde dörrarna igår, men det är fortfarande möjligt att köpa presentkort och stödköpa biljetter till de föreställningar som inte kommer bli av. Samma möjligheter finns det för biografen Zita som än så länge håller öppet precis som Bio Capitol. I en tid då allt fler kulturplatser har stängts ned både innan och under Coronakrisen blir det allt mer viktigt att stötta de få som finns kvar för deras överlevnad.

Vi uppmanar inte er att gå ut om ni tillhör någon riskgrupp eller är sjuka. Vi uppmannar inte heller er friska att tvingas gå ut på bio, teater eller andra kulturevenemang om ni inte vill. Men det vi vill uppmanna er till är att framförallt värna om alla kulturaktörer och institutioner på bästa möjliga sätt genom att stötta dem!

Tveka inte att höra av er till er närmsta kvartersbiograf, teater eller favoritplats för kultur. En enkel fråga om hur just du som besökare kan stötta på bästa sätt är ett steg framåt för mångas överlevnad. Många av dem sitter i en svår situation och all hjälp kommer behövas för att få dem på fötterna under och efter Coronakrisen.

Ta hand om er och förhoppningsvis så ses vi snart!
PANORAMICA – Stockholms latinamerikanska filmfestival.