Latinamerikanska streamingtips!


28/1 2019

Under vintern kan det vara svårt att ta sig ut till biograferna för att ta del av filmutbudet på stordukarna. Stockholms latinamerikanska filmfestival – Panoramica tipsar därför om några av de bästa filmerna som du hittar genom de olika streamingtjänsterna, perfekt för dig som vill vara hemma och se film från latinamerika! 

Några av filmerna som vi tipsar om har redan visats under föregående upplagor av Panoramica. Här ger vi några guldkorn för dig som vill packa den sinnliga väskan, kurra ihop dig framför TVn eller datorn och upptäcka Latinamerika genom några av regionens bästa spelfilmer och dokumentärer som finns kategoriserade utifrån respektive tjänst.
Listan är gjord utifrån utbudet man hittar i Sverige och länkar till tjänsterna hittar ni längst ned.

 

YOUTUBE PREMIUM

Museo
Alonso Ruizpalacios, Mexiko, 2018
Ruizpalacios hyllade Güeros var en av favoritfilmerna under Panoramica 2015. Hans senaste Museo köptes direkt från Berlins filmfestival till Youtubes nya satsning och filmtjänst Youtube premium och är ett varmt tips!
Filmen baserar sig på det verkliga inbrott som Mexikos stora antropologiska museum upplevde under 80-talet då 140 maya artefakter försvann och stals av två studenter. En nyhet som fick hela landet att gå i taket och påbörja jakten efter tjuvarna. Gael Garcia Bernal spelar här tillsammans med Leonardo Ortigriz studenterna Juan och Wilson som i sitt livssökande får smaka på konsekvenserna för sitt brott i kanske förra årets bästa Heist-film.

 

NETFLIX

Roma
Alfonso Cuarón, Mexiko, 2018
Roma är Alfonso Cuaróns kanske mest personliga film hittills där han återvänder till sitt hemland Mexiko. I filmen får vi möta Cleo, en ung kvinna som jobbar som hushållshjälp hos en familj i medelklassområdet Roma i Mexico City. Cuarón hämtar inspiration från sin egen barndom i denna kärleksfulla hyllning till de kvinnor som uppfostrade honom. I slutet av januari fick detta svartvita mästerverk hela tio Oscarsnomineringar inför galan i februari. 

Bellas de Noche 
Maria Jose Cuevas, Mexiko, 2017
Bellas de Noche gick under Panoramica 2017 och handlar om de kända Olga Breeskin, Lin May, Princesa Yamal, Wanda Seux och Rossy Mendoza. Alla storstjärnor i 70- och 80-talets mexikanska kabaréföreställningar, och här berättar de om sina erfarenheter av att åldras i ett yrke där allt kretsar kring skönhet och erotik.

Saniamento Basico, O Filme
Jorge Furtado, Brasilien, 2007
Om den lilla byn Linha Cristal (där en majoritet av befolkningen har italiensk ursprung) plötsligt upptäcker att staden saknar finansiering för ett fungerade avloppssystem. När borgmästaren säger att det tyvärr saknas budget för att åtgärda problemet men att det däremot finns ett stöd för filmproduktion från staten sätter avloppskommission igång med en filmproduktion för att uppmärksamma problemet. Filmens huvudroll? Avloppsmonstret såklart! En fin feel-good film från södra Brasilien som blev en succé i hemlandet.

Carandiru
Hector Babenco, Brasilien, 2003
Filmen baseras på verkliga upplevelser av läkaren Drauzio Varella inne i fruktansvärda State Penitentiary Carandiru i São Paulo, Brasilien, medan han gjorde ett socialt arbete för förebyggande av aids. Där fann han hundratals fångar leva under förnedrande förhållanden. Situationen kom till ett klimax 1992, då polisen för att kväva ett uppror dödade 111 män som skapade stor skandal i Brasilien.

 

AMAZON PRIME

El amparo
Rober Calzadillas, Colombia/Venezuela, 2017
Om en konflikt under 80-talet som blommar upp vid gränsen mellan Colombia och Venezuela efter att 14 fiskare blir attackerade av den militären. Den venezolanska armén anklagar dem för att tillhöra gerillan och försöker föra bort dem från byn där de sitter fängslade. Men människor i byn, bland dem polisen som vaktar dem, gör motstånd. Gick under Panoramica 2017!

Malambo
Santiago Loza, Argentina, 2018
Gaspar är en Malambodansare och tränar hårt varje dag inför den kommande delstatstävlingen. Hans kropp säger dock emot med värker i ryggen men han ger sig inte i hans kamp att kunna närvara trots läkarvarningar. En fin film om rörelse, dans, stampandet, meningen med livet och hoppet att slå igenom för ära och bekräftelse i vardagstristessen. Gick under Berlins filmfestival 2018.

Bad Hair
Mariana Rondón, Venezuela, 2013
Junior är nio år gammal och har ”dåligt hår”, vilket här betyder krulligt. Han vill platta det inför skolfotograferingen för att se ut som en glamorös popsångare, men hans mamma är tveksam, medan Junior tror att han kommer bli mer älskad bara han får rakt, ”bra” hår. Ett fascinerande porträtt av de betongtunga förortsmiljöerna utanför den venezuelanska huvudstaden Caracas i Mariana Rondóns genombrottsfilm.

 

DRAKEN FILM

El club
Pablo Larraín, Chile, 2015
Innan Pablo Larraín slog igenom internationellt med en Jackie och Neruda var han redan en etablerad regissör hemma i Chile med filmer som No och Tony Manero. El club, regissörens femte film utgår från en sjavig villa vid den chilenska kusten där fyra män är isolerade från ömvärlden, deras enda kontakt med omvärlden är genom hushållerskan som ordnar med maten och hygienen. Stillheten bryts plötsligt när en alkoholiserad man dyker upp vid grinden och börjar gasta om männens pedofili och männens hemlighet sätts på sin spets..

Mar
Dominga Sotomayor Castillo, Chile, 2014
Eli och Martin lånar hans mammas bil och reser på semester till strandorten Villa Gesell. På vägen upptäcker de att de glömt bilens registreringsbevis, Eli skyller på Martin men det är för sent att vända om. Det som skulle bli en lugn semester vid havet övergår istället till en sjudande konflikt, Martin vill åka hem redan efter första kvällen och saker och ting blir inte bättre när hans dominerande mamma hälsar på…

Neighbouring Sounds
Kleber Mendonça Filho, Brasilien, 2012
Ett bevakningsföretag anlitas för att övervaka en förmögen gata i Recife. Atmosfären är tät på den brasilianska gatan och väktarnas närvaro ger en känsla av trygghet men blir också en katalysator för missnöje i ett samhälle som lever med rädsla i ryggmärgen. Samtidigt måste tvåbarnsmamman Bia hitta en lösning på grannens ylande hund som håller henne vaken om nätterna.

Viaje
Paz Fabrega, Costa Rica, 2015
En av Panoramicas indiepärlor från 2017 som nu finns på Draken Film. Pedro och Luciana träffas för första gången på en fest. I natten ger de sig ut på San Josés gator och börjar genast tvivla på traditionella relationer. Även om det inte till en början är ett passionerat möte finns det en antydan om att något starkt händer mellan dem, en ömsesidig förståelse. Vad som följer är ett impulsivt beslut att tillsammans resa till Rincon de la Viejas nationalpark…

 

Om de olika tjänsterna:
Klicka på respektive tjänst för att komma till sidan.

YOUTUBE PREMIUM
Kostar 119kr i månaden, då ingår även Youtube music.

NETFLIX
Har tre olika prisplaner på  89kr,  109kr,  139kr i månaden.

AMAZON PRIME
57 kronor i månaden. Vissa filmer har enbart engelska undertexter.

DRAKEN FILM
79kr i månaden. En stor del av filmerna från Göteborgs Filmfestival hamnar även här.

Nyhetsbrev

Namn

Email