fbpx

Latinamerikanska streamingtips #2


23/3 2020

Under Coronatider är det många som hellre stannar inomhus och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och kanske undviker att besöka biografen.  Stockholms latinamerikanska filmfestival – Panoramica tipsar därför om några av de bästa filmerna som du hittar genom de olika streamingtjänsterna som finns här i Sverige, perfekt för dig som vill vara hemma och se latinamerikansk film!

Några av filmerna som vi tipsar om har redan visats under föregående upplagor av Panoramica. Här ger vi några guldkorn för dig som vill packa den sinnliga väskan, kurra ihop dig framför TVn eller datorn och upptäcka Latinamerika genom några av regionens bästa spelfilmer och dokumentärer som finns kategoriserade utifrån respektive tjänst. Och kom ihåg att Damián Szifrons humoristiska Wild Tales går på SVT Play just nu fram till 31 mars.

Vi vill även varmt rekommendera tjänsten Draken Film under dessa Coronatider. Tjänsten bidrar nämligen hälften av intäkterna från nya prenumeranter till din favoritbiograf som kanske har stängt nu.
Läs mer om vilken kod du behöver använda genom deras sida här.

 

Listan är gjord utifrån utbudet man hittar i Sverige och länkar till tjänsterna hittar ni längst ned.

SVT PLAY

Wild Tales
Damián Szifron, Argentina, 2014
En intensiv och mörkt humoristisk episodfilm där hämnden är det återkommande temat. Filmen handlar också om svekfull kärlek, det förflutnas återkomst, vardagsvåld och den stora njutningen i att fullständigt tappa kontrollen. Ricardo Darín spelar en fantastisk roll som pappan och antihjälten som slåss mot bilbärgarna i Buenos Aires. 
OBS: Finns uppe på SVT Play fram till 31 mars.

 

YOUTUBE PREMIUM

Museo
Alonso Ruizpalacios, Mexiko, 2018
Ruizpalacios hyllade Güeros var en av favoritfilmerna under Panoramica 2015. Hans senaste Museo köptes direkt från Berlins filmfestival till Youtubes nya satsning och filmtjänst Youtube premium och är ett varmt tips!
Filmen baserar sig på det verkliga inbrott som Mexikos stora antropologiska museum upplevde under 80-talet då 140 maya artefakter försvann och stals av två studenter. En nyhet som fick hela landet att gå i taket och påbörja jakten efter tjuvarna. Gael Garcia Bernal spelar här tillsammans med Leonardo Ortigriz studenterna Juan och Wilson som i sitt livssökande får smaka på konsekvenserna för sitt brott i kanske förra årets bästa Heist-film.

 

NETFLIX

The Edge of Democracy
Petra Costa, Brasilien, 2019
Dokumentärfilmen som fick den brasilianska presidenten Bolsonaro att ryta ifrån och förkasta Oscarsgalan där den tävlade om priset för Bästa dokumentärfilm. Regissören Petra Costa utforskar den politiska situationen i sitt hemland från Lulas upp- och nedgång till presidenten Dilma Rousseffs impeachment. Händelser som bäddade för Bolsonaros väg till makten.

Roma
Alfonso Cuarón, Mexiko, 2018
Roma är Alfonso Cuaróns kanske mest personliga film hittills där han återvänder till sitt hemland Mexiko. I filmen får vi möta Cleo, en ung kvinna som jobbar som hushållshjälp hos en familj i medelklassområdet Roma i Mexico City. Cuarón hämtar inspiration från sin egen barndom i denna kärleksfulla hyllning till de kvinnor som uppfostrade honom. I slutet av januari fick detta svartvita mästerverk hela tio Oscarsnomineringar inför galan i februari. 

El Hijo
Sebastián Schindel, Argentina, 2019
Argentinsk thriller baserad på boken Una madre protectora som handlar om pappan och konstnären Lorenzo som blir allt mer paranoid under hans frus graviditet. När barnet väl föds utlöser det en rad konflikter med dödliga motiv.

Bellas de Noche 
Maria Jose Cuevas, Mexiko, 2017
Bellas de Noche gick under Panoramica 2017 och handlar om de kända Olga Breeskin, Lin May, Princesa Yamal, Wanda Seux och Rossy Mendoza. Alla storstjärnor i 70- och 80-talets mexikanska kabaréföreställningar, och här berättar de om sina erfarenheter av att åldras i ett yrke där allt kretsar kring skönhet och erotik.

Carandiru
Hector Babenco, Brasilien, 2003
Filmen baseras på verkliga upplevelser av läkaren Drauzio Varella inne i fruktansvärda State Penitentiary Carandiru i São Paulo, Brasilien, medan han gjorde ett socialt arbete för förebyggande av aids. Där fann han hundratals fångar leva under förnedrande förhållanden. Situationen kom till ett klimax 1992, då polisen för att kväva ett uppror dödade 111 män som skapade stor skandal i Brasilien.

 

AMAZON PRIME

Zama
Lucrecia Martel, Argentina, 2018
Panoramicas invigningsfilm från 2018 finns nu även på Amazon Prime. Zama utspelar sig under kolonialtiden i Latinamerika där officeren Don Diego de Zama väntar på förflyttning från den perifera staden Asuncion till Buenos Aires. Men åren går och brevet kommer aldrig. Zama känner att han förlorat allt. Han ger sig iväg ut i djungeln för att ta fast en farlig bandit och återställa sitt rykte.

Embrace of the Serpent
Ciro Guerra, Colombia, 2016
Ännu en invigningsfilm som öppnade Panoramicas upplaga 2016 av regissören Ciro Guerra som nu senaste var aktuell med Birds of Passage. Om den äldre Karamakate som en gång i tiden var en mäktig schaman i Amazonas. I dag är han den enda överlevaren av sitt folk. Hans ensliga tillvaro i djungeln bryts när en amerikansk forskare kommer för att be om hjälp i sökandet efter en sällsynt växt med läkande egenskaper. När Karamakate går med på att följa forskaren och leta efter växten sätts en resa igång där nutid blandas med det förflutna. Han börjar minnas en liknande resa han gjort för många år sedan.

Bad Hair
Mariana Rondón, Venezuela, 2013
Junior är nio år gammal och har ”dåligt hår”, vilket här betyder krulligt. Han vill platta det inför skolfotograferingen för att se ut som en glamorös popsångare, men hans mamma är tveksam, medan Junior tror att han kommer bli mer älskad bara han får rakt, ”bra” hår. Ett fascinerande porträtt av de betongtunga förortsmiljöerna utanför den venezuelanska huvudstaden Caracas i Mariana Rondóns genombrottsfilm.

 

DRAKEN FILM

Carne de Perro
Fernando Guzzoni, Chile, 2012
Stark debutfilm från Fernando Guzzoni som senaste var aktuell med filmen Jesus.
Alejandro, 55, drivs av en eskalerande posttraumatisk stress som bryter ut på allvar när hans vän tar livet av sig. Medan han otåligt väntar på att bilverkstaden ska reparera hans taxi försöker Alejandro navigera genom en existens som förlorat sin ideologiska struktur. Med manisk frenesi planerar han en nystart för sin familj. Hans fru vill dock inte längre ha med honom att göra. Hans tidigare chefer vänder honom ryggen. Och hunden på bakgården bara fortsätter att skälla. Laddad spelfilmsdebut om en före detta torterare från Pinochettiden som lämnas ensam med en skuld som han inte själv är förmögen att greppa. 

La vida útil
Federico Veiroj, Uruguay, 2010
Jorge har jobbat i 25 år på Cinemateket i Uruguays huvudstad Montevideo. Verksamheten för dessvärre en tynande tillvaro och när bidragen dras in måste Jorge söka sig utanför institutionens trygga väggar. En kärleksförklaring till filmkonsten men också till Jorge som trevande tar kommandot över sitt eget liv likt en klassisk filmhjälte.

Neon Bull
Gabriel Mascaro, Brasilien, 2015
”Vaquejada” är en traditionell sport i nordöstra Brasilien, en form av rodeo som går ut på att två män på hästrygg fäller en tjur genom att dra ner den i svansen. På dagarna är Iremar en tuff cowboy som lever för sina tjurar. Men på nätterna plockar han fram en helt annan sida. Då syr han fantastiska kreationer åt Galega som arbetar som dansare. En udda, vacker och sinnlig film som utmanar machokulturen och våra invanda föreställningar.

El club
Pablo Larraín, Chile, 2015
Innan Pablo Larraín slog igenom internationellt med en Jackie och Neruda var han redan en etablerad regissör hemma i Chile med filmer som No och Tony Manero. El club, regissörens femte film utgår från en sjavig villa vid den chilenska kusten där fyra män är isolerade från ömvärlden, deras enda kontakt med omvärlden är genom hushållerskan som ordnar med maten och hygienen. Stillheten bryts plötsligt när en alkoholiserad man dyker upp vid grinden och börjar gasta om männens pedofili och männens hemlighet sätts på sin spets..

Mar
Dominga Sotomayor Castillo, Chile, 2014
Eli och Martin lånar hans mammas bil och reser på semester till strandorten Villa Gesell. På vägen upptäcker de att de glömt bilens registreringsbevis, Eli skyller på Martin men det är för sent att vända om. Det som skulle bli en lugn semester vid havet övergår istället till en sjudande konflikt, Martin vill åka hem redan efter första kvällen och saker och ting blir inte bättre när hans dominerande mamma hälsar på…

Neighbouring Sounds
Kleber Mendonça Filho, Brasilien, 2012
Ett bevakningsföretag anlitas för att övervaka en förmögen gata i Recife. Atmosfären är tät på den brasilianska gatan och väktarnas närvaro ger en känsla av trygghet men blir också en katalysator för missnöje i ett samhälle som lever med rädsla i ryggmärgen. Samtidigt måste tvåbarnsmamman Bia hitta en lösning på grannens ylande hund som håller henne vaken om nätterna.

Viaje
Paz Fabrega, Costa Rica, 2015
En av Panoramicas indiepärlor från 2017 som nu finns på Draken Film. Pedro och Luciana träffas för första gången på en fest. I natten ger de sig ut på San Josés gator och börjar genast tvivla på traditionella relationer. Även om det inte till en början är ett passionerat möte finns det en antydan om att något starkt händer mellan dem, en ömsesidig förståelse. Vad som följer är ett impulsivt beslut att tillsammans resa till Rincon de la Viejas nationalpark…

 

Om de olika tjänsterna:
Klicka på respektive tjänst för att komma till sidan.

YOUTUBE PREMIUM
Kostar 119kr i månaden, då ingår även Youtube music.

NETFLIX
Har tre olika prisplaner på  89kr,  109kr,  139kr i månaden.

AMAZON PRIME
30 kronor de första sex månaderna och därefter 60 kronor i månaden. Vissa filmer har enbart engelska undertexter.

DRAKEN FILM
79kr i månaden. En stor del av filmerna från Göteborgs Filmfestival hamnar även här och just nu går hälften av intäkterna från nya prenumeranter till att stötta Sveriges mindre biografer.