Latinamerikansk närvaro på Göteborgs Filmfestival


27/1 2017

Med start den 27 januari fram till 7 februari pågår nordens största filmfestival i Göteborg som erbjuder över 450 filmer från hela världen, seminarier, konst, konserter och andra kringliggande aktiviteter kopplade till Göteborgs Filmfestival. I år firar festivalen dessutom 40 år vilket firas med ett samiskt fokus, världspremiär av Tom of Finland och mycket mer.

I årets upplaga av festivalens program sträcker sig de Latinamerikanska filmerna allt ifrån festivalens Mästare, visionärer, HBTQ till Den gudomliga komedin sektionerna med bred och stark representation bland kvinnliga Latinamerikanska regissörer. Panoramica har lusläst igenom programmet och skriver lite om några av de guldkorn som vi rekommenderar lite extra varmt.

Återkommande festivalfavoriter som visas upp på Göteborgs Filmfestival är Gastón Duprat och Mariano Cohns mörka komedi samt Argentinska Oscarsbidrag The Distinguished Citizen (El ciudadano ilustre) som hade sin premiär under Venedigs filmfestival där den tävlade om Guldlejonet och kammade hem pris för Bästa manliga huvudroll som spelas av Oscar Martínez. En annan film från den Italienska kanalstaden är den chilenska regissören Christopher Murrays starka egna debut spelfilm The Blind Christ (El Cristo Ciego). En stark film som blandar dokumentära inslag om Rafael, en ung mekaniker som tror sig vara Jesus och begär sig på färd genom den chilenska öknen för att bota sin barndomsvän.

Inom festivalens egna tävlan finner vi chilenska Claudia Huaiquimillas debutfilm Bad Influence (Mala junta) som tävlar i festivalsektionen The Ingmar Bergman International Debut Award som premierar starka debuter med ”experimentellt förhållande till de filmiska uttrycksmedlen”. I filmen får vi följa med i vänskapen mellan Tano och Cheo som möts mitt i den våldsamma mapuchekonflikten i södra Chile. En annan chilenare som vann priset 2012 var landsmannen Fernando Guzzoni med debutfilmen Dog Flesh (Carne de perro) och som i år är med i sektionen Festivalfavoriter med hans senaste film Jesús om fader-son relationen mellan sonen och slackern Jesús och Hector som knappt vill känna igen sin son efter dess medverkan i ett brutalt misshandel. Fernando Guzzoni är en av Chiles mest intressanta röster just nu och Jesús fick ett varmt omtagande under Torontos Internationella Filmfestival. Flera andra stora röster från deras respektive hemländer finns med i Göteborg. Brasilianska Marília Rocha mest känd för hennes originella dokumentärer har nu debuterat med sin första spelfilm Where I Grow Old (A cidade onde Envelheço) om två portugisiska kvinnor som flyttar och testar livet bland de Brasilianska bergen i staden Bello Horizonte i letandet av att vara och finnas i nytt land. I dokumentärsektionen finner vi Yanillys Perez dokumentära långfilmsdebut Jeffrey från Dominikanska republiken där vi får följa med huvudpersonen och den 12-årige Jeffrey som försörjer sig på att tvätta vindrutor på passerande bilar men drömmer om att bli berömd reggaeton-sångare.

Här nedan kommer den fulla listan av de latinamerikanska filmerna:

The Distinguished Citizen av Gastón Duprat (Argentina/Spanien) Den gudomliga komedin
The Future Perfect av Nele Wohlatz (Argentina) Den gudomliga komedin K
The Human Surge av Eduardo Williams (Argentina/Brasilien/Portugal) Visionärer

The Cambridge Squatter av Eliane Caffé (Brasilien/Frankrike) Fem kontinenter K
Don’t Call Me Son av Anna Muylaert (Brasilien) Mästare K
The Nest av Filipe Matzembach och Marcio Reolon (Brasilien) HBTQ

Where I Grow Old av Marília Rocha (Brasilien/Portugal) Festivalfavoriter K
7 Semanas av Constanza Figari (Chile) Nya röster K
Bad Influence av Claudia Huaiquimilla (Chile) The Ingmar Bergman International Debut Award K

The Blind Christ av Chrisopher Murray (Chile/Frankrike) Fokus: Gudar och människor
Endless Poetry av Alejandro Jodorowsky (Chile/Japan/Frankrike/Storbrittannien) Mästare
Jesús av Fernando Guzzoni (Chile/Frankrike/Tyskland/Grekland/Colombia) Festivalfavoriter

You’ll Never Be Alone av Alex Anwandter (Chile)
El Amparo av Rober Calzadilla (Venezuela, Colombia) Nya röster

The Nobodies av Juan Sebastián Mesa Bedoya (Colombia) Nya röster
Santa & Andres av Carlos Lechuga (Kuba/Colombia/Frankrike) Fem kontinenter
This Time Tomorrow av Lina Rodriquez (Colombia/Kanada) Fem kontinenter K

Jeffrey av Yanillys Perez (Dominikanska republiken/Frankrike) Dokumentärt K
Everything Else av Natalia Almada (Mexiko/USA/Frankrike) Mästare K
Icaros: A Vision av Matteo Norzi och Leonor Caraballo (Peru/USA) Visionärer

För mer information om Göteborg Filmfestival och program:
http://www.giff.se

Nyhetsbrev

Namn

Email