fbpx

Latinamerika i Sverige


8/9 2022

Den 25 september arrangerar Panoramica under filmfestivalen sin diaspora showcase Latinamerika i Sverige med tre nya intressanta regissörer.

Panoramica fortsätter att lyfta konstnärer och filmskapare från den latinamerikanska diasporan. Några av dem har flytt eller flyttat från regionen, andra tillhör den andra eller tredje generationen av latinamerikaner i Norden. Deras konstnärliga arbete ger oss nya perspektiv på latinamerikansk kultur och identitet. Samtalet är gratis och arrangera på biografen Zita Folkets Bio med start 15.00 den 25 september. 

För tredje året i rad bjuder vi in till ett showcase där regissörerna Daniel Aguirre, Alberto Amieva, Daniel Muniz och Evgeni Leonov kommer och presenterar sina filmer Pink Rider, El año en que nací och Vi var de som åkte. De möter publiken kring tankar om tillhörighet och konstnärlig gestaltning. I samband med seminariet visas El año que nací.  

Om filmerna:

El año que nací av Alberto Amieva, Daniel Muñiz
Costa Rica, 2020, 61 min

Gustavo är en 33-årig psykolog som tar hand om sin far Gerardo. Pedro är en 36-årig historielärare som kommer till landet för att träffa sin familj för första gången i sitt liv. Ingen av dem är redo för vad som väntar under de kommande fyrtioåtta timmarna.

Pink rider av Daniel Aguirre
Sverige, 2022, 12 min

En intim och personlig reflektion över 2000-talets arbetsförhållanden, sett ur ett cykelbuds synvinkel. Genom nostalgi och frustration fördjupas vår förståelse för arbetarens situation i den så kallade gigekonomin. Allt till tonerna av svensk punk.

Vi var de som åkte av Evgeni Leonov
Chile/Sverige, 2020, 60 min

Vi var de som åkte handlar om regissörens morföräldrar Marta och Alejandro som flydde från Chile till Sverige efter militärkuppen 1973. Alejandro ingick i den dåvarande presidenten Salvador Allendes läkarteam och därför befann sig i presidentpalatset La Moneda under bombningen. Sedan 2017 har regissören följt sina morföräldrar för att förstå hur exilen har påverkat sin familj.