Kvinnliga filmskapare under Panoramica 2019


11/9 2019

Panoramica har som mål att främja visning, spridning och distribution av latinamerikansk film och kultur i Sverige för att samtidigt förnya bilden av regionen och främja mångfalden i det svenska kulturlivet genom sina aktiviteter.

Inom ramen av dessa mål strävar Panoramica alltid att ha ett jämställt program för att väga upp den annars mansdominerade filmvärlden som inte enbart syns inom latinamerikansk film men även i hela världen. Precis som föregående två år är festivalen stolta över att presentera ett program som består av 50/50 i fördelningen mellan kvinnliga och manliga regissörer. Här kommer några filmförslag från några av regionens mer intressanta regissörer som visas under festivalen.

The Sharks

Av: Lucía Garibaldi, Uruguay, 83 min
Rosina räknar dagarna som är kvar av semestern, som hon tillbringar i en lugn liten by vid kusten. När hon under sitt dagliga dopp ser en haj, är det många som ifrågasätter vad hon sett. Men den möjliga närvaron av hajar är trots det något som får det lilla samhället att vakna till liv och bli på sin vakt.
Visas lördagen den 21 september på Skärisbiografen 17:00

A Girl’s Band

Av: Marilina Giménez, Argentina, 85 min
Efter sex år som basist i det argentinska kvinnliga electro-pop bandet Yilet, bestämde sig Marilina Giménez för att byta ut musiken mot kameran. I dokumentären A Girl’s Band berättar musikband som Yilet, Las Kellies, Kumbia Queers, Paula Maffía och Miss Bolivia om hur det varit för dem att verka inom en mansdominerad och sexistisk musikindustri i Argentina. Regibesök!
Visas:
Torsdag 19 september på Bio Rio 20:15
Söndag 22 september på Skärisbiografen 13:15

Wind Traces

Av: Jimena Montemayor, Mexiko, 93 min
Carmen är djupt deprimerad efter sin mans död. I sin förnekelse får hon även sina barn att tro att deras far kommer återvända. För Daniel, den yngsta brodern, går fantasin allt längre, medan hans äldre syster Ana får ta den vuxnes ansvar, även fast hon bara är ett litet barn.
Visas söndagen den 22 september på Zita Folkets Bio, 19:00

Late to Die Young

Av: Dominga Sotomayor Castillo, Chile, 110 min
Under sommaren 1990 blir Chile återigen en demokrati. På en isolerad plats upplever Sofía, Lucas och Clara den första kärleken och sina största rädslor, medan de förbereder sig för nyårsfirande. De bor långt från stadens faror, men inte från naturens. Dominga Sotomayors senaste långfilm som vann det internationella priset i Locarno 2018.
Visas lördagen den 21 september på Skärisbiografen, 14:30

Biljetter till filmerna:
The Sharks Biljetter här!

A Girl’s Band på Bio Rio, 20:15. Biljetter här!
A Girl’s Band på Skärisbiografen, 20:15. Biljetter här!

Wind Traces Biljetter här!

Late to Die Young Biljetter här!

Nyhetsbrev

Namn

Email