Festivalteamet rekommenderar sina guldkorn!


27/9 2018

Den fjärde upplagan av Panoramica invigdes under tisdagen den 25 september med filmen Zama på Bio Rio. Inför filmfestivalen så har festivalens konstnärliga ledare, koordinator och producent gett några av sina bästa tips bland filmerna i programmet.

MÓNICA HERNÁNDEZ REJÓN TIPS

The Eternal Feminine av Natalia Beristáin
En fantastisk och  film om Rosario Castellanos, en av Mexikos främsta författare och hennes kamp för att lyckas i sin karriär i ett samhälle styrt av män.

The Desert Bride av Cecilia Atán och Valeria Pivato
En enkel och fin berättelse om en komplex karaktär som hittar sig själv i den mest oväntade situationen.

The Chuntá av Genevieve Roudané
En spänd dokumentär om konflikterna mellan tradition och tillhörighet. En ode till kollektivet som nyckeln till att motstå diskriminering.

The Divine Divas av Leandra Leal
En unik chans för att träffa den första generationen av brasilianska dragqueens och få veta hur de utmanade de normerna om sexualitet mitt i militärdiktaturen.

 

ALAN STEINS TIPS

Yesterday Wonder I Was av Gabriel Mariño
Existens och kärlek dekorerad med ett vackert foto. En film som visar oss rikedom av filmspråket som vi sällan ser av.

Rust av Aly Muritiba
En mycket bra film som tar upp representation av könsrelaterade problem i sociala medier. Alltid trevligt att se unga skådspelare som är starka i den här dramatiska filmen.

Alanis av Anahí Berneri
Ett intressant perspektiv av den feministiska kampen i Latinamerika kopplat till moderskap och sexhandel med en anmärkningsvärd prestation av Sofia Gala i huvudrollen.

Rosa Chumbe av Jonatan Relayze
En mörk och våldsam historia där tro och riter spelar en grundläggande roll i filmen. En reflektion om hur kvinnor måste ta hand om sina barn i frånvaro av män och hjälp från samhället.

 

JOHAN FOGDE DIAS TIPS

The Trial av María Augusta Ramos
Under den senaste tiden har den politiska polariseringen ökat i Brasilien. María Ramos lyckas inte bara förkroppsliga ett politiskt system i kaos men även ge oss en dokumentär om hur kvinnor i makt alltid motkämpas utifrån Dilma Rousseffs avsättning som president.

Princess av Marialy Rivas
En film som inte bara ger känslan av kreativt berättarstil men som även är en fantastisk coming-of-age som utspelar sig i ett lika himmelskt som klaustrofobiskt skogslandskap i Chile och uppväxten utifrån tolvåriga Tamaras ögon.

Medea av Alexandra Latishev
En indiefilm jag såg av en slump under förra året i San Sebastian men som gjorde ett starkt intryck i sin lika råa som ärliga stil. María José som tjugofem årig tjej i San Jose och hennes sökande efter mening i livet (med en hemlighet) ger inte bara tittarna lika mycket vardagsdramatik som livsångest.

 

Läs mer om årets program HÄR!

Nyhetsbrev

Namn

Email