Arkiv: Festivalen 2017


VÄLKOMNA TILL PANORÁMICA 2017

Stockholms latinamerikanska filmfestival Panoramica fyller tre år! Varmt välkomna till fyra dagar fyllda av latinamerikanska filmer, diskussioner och andra aktiviteter.

Mycket har hänt under tre år: Vi har etablerat oss som en av Stockholms mest intressanta filmfestivaler, vi har haft olika samarbeten med andra festivaler, vi har närvarat vid seminarier och debatter om latinamerikansk film och har varit en viktig knutpunkt för den latinamerikanska diasporan i Sverige.

Inför årets upplaga av PANORAMICA är vi extra glada att kunna berättar om våra framgångsrika samarbeten med svenska filmdistributörer som bland annat gör att vi kan öppna årets festival med den chilenska filmen NERUDA av Pablo Larraín innan den får premiär på svenska biografer.

Temat för årets festival är (O)RÄTTVISA, ett tema som är mer aktuellt än någonsin i dagens hårda politiska klimat i regionen. Filmerna i årets program ger oss olika perspektiv från olika latinamerikanska länder, där rättvisa och orättvisa är ständigt aktuellt i både privata och offentliga rum. Vi ser hur Mexiko tacklar drogkartellernas krig utifrån de fantastiska dokumentärer TEMPEST av Tatiana Huezo och DEVIL’S FREEDOM av Everardo González, och hur den chilenska regissören Lissette Orozco försöker bidra till sökandet efter rättvisa med sin fascinerande dokumentär ADRIANA’S PACT.

Hur temat tacklas genom film diskuteras också på årets seminarium om Dokumentärfilm och rättvisa där vi har chansen att lyssna på våra gäster från Mexiko och Chile, Everardo González och Lissette Orozco. De kommer att prata om dokumentärfilmens roll i det politiska slagfältet i Latinamerika. Vi har också bjudit in Ángela Bravo, Manolo Díaz Rämö och Gorki Glaser-Müller, svensk-latinamerikanska filmarbetare för att diskutera sitt arbete i seminariet Filmskapande inom den latinamerikanska diasporan i Sverige. Där berättar filmarna om vilken roll deras latinamerikanska anknytning har spelat i deras kreativa processer.

Vi är också otroligt glada över att samarbeta med CINEMATEKET i år. De kommer bjuda på ett uruguayanskt retrospektiv av regissören Federico Veiroj som dessutom kommer till Stockholm och presenterar hans senaste film The Apostate på PANORAMICA.

Till sist är vi väldigt glada över att meddela att vi i år för första gången kommer att dela ut PANORAMICAs priser i två kategorier: ett till den bästa dokumentärfilmen och ett till den bästa spelfilmen.

Vi vill ännu en gång välkomna er till PANORAMICA 2017 och hoppas att det program vi har förberett i år kan både roa, oroa och inspirera er.

Seminarier

DOKUMENTÄRFILM OCH RÄTTVISA

Intresset för att undersöka och avslöja de otroliga nivåer av våld och orättvisa som finns i Latinamerika har alltid varit närvarande i dokumentärfilmer från regionen.

Vilka uttryck tar sig detta i dagens latinamerikanska dokumentärfilm? Vilka strategier har utvecklats under de senaste åren för att synliggöra de mest tragiska konflikterna i regionen? I vilken utsträckning kan dokumentärfilm bidra till att förändra verkligheten?

Regissörerna Everardo González och Lissette Orozco reflekterar över dessa frågor utifrån sina dokumentärer Devil’s Freedom respektive Adriana’s Pact.

Seminariet leds av fredsobservatör Julius Copcutt.

Med stöd från Konstnärsnämnden och Mexikos ambassad i Sverige.

 

FILMSKAPARE INOM DEN LATINAMERIKANSKA DIASPORAN I SVERIGE

Under de senaste åren har allt fler filmskapare som tillhör den latinamerikanska diasporan dykt upp på den svenska filmscenen. Både de som har flyttat hit och de som har vuxit upp som andra eller tredje generation i Sverige.

Hur ser filmskaparna på sin egen bakgrund, i sitt konstnärliga arbete i Sverige? Hur viktigt har deras latinamerikanska anknytning varit när det gäller deras verk och hur ställer de sig i relation till att vara “svensk” eller/och “latinamerikansk” filmskapare?

Regissörerna Angela BravoManolo Díaz Rämö och Gorki Glaser-Müller reflekterar över dessa frågor och presenterar fragment från sina filmer och kommande projekt.

Seminariet leds av filmaren Simón Revilla.

Med stöd av ABF Stockholm-

Gäster

ÁNGELA BRAVO

Ángela är född och uppvuxen i Stockholm och har studerat i Stockholm och Berlin. Hon verkar både som filmregissör och konstnär i båda städer sedan 2008. I mars 2016 debuterade hon med sin långfilm Innanför (2016) som nominerades till priset Tempo Doc Award. Just nu arbetar Angela vidare på sin nya långfilm Imaginary country som började utvecklas under STHLM Debut 2014.

EVERARDO GONZÁLEZ

Everardo är en av de starkaste rösterna inom den latinamerikanska dokumentärfilmen. Hans filmografi omfattar The Song of Pulque (2003), The Old Thieves (2007), The Open Sky (2011), Drought (2011) och El Paso (2015), alla har visats och tävlat på olika festivaler som IDFA, Toulouse, Locarno, Montreal, BAFICI, Sarajevo, Guadalajara och Morelia.

Federico Veiroj

Federico är en regissör, producent och manusförfattare från Uruguay. Utbildad i kommunikationsvetenskap vid Universidad Católica del Uruguay började han som kortfilmsregissör 1996 och har jobbat som produktionsassistent och skådespelare i flera uruguayanska kortfilmer. Han har regisserat långfilmerna Acné (2007), A Useful Life (2010) och The Apostate (2015).

Gorki Glaser-Müller

Gorki är född och uppvuxen i Santiago de Chile, men kom till Sverige som 13-åring. Han har en bakgrund som skådespelare, är utbildad regissör på Högskolan för Fotografi- och Film i Göteborg och har nära 20 års erfarenhet av arbete inom teater, film och konst. Just nu arbetar han med sin nya långfilm för Zentropa International.

Lissette Orozco

Lissette är en chilensk regissör och manusförfattare. Hon studerade dokumentärfilm i Universidad de Artes, Ciencias y Comunicación i Santiago de Chile och har en magister i dokumentärfilm. Hennes korta dokumentärer Subsuelo, Vorágine och El día ideal prisades på den chilenska festivalen för mänskliga rättigheter år 2014. Långfilmsdebuten Adriana’s Pact hade premiär 2017 vid Filmfestivalen i Berlin.

MANOLO DÍAZ RÄMÖ

Manolo föddes i Stockholm. Han har studerat på olika filmskolor i Malmö, Öland och Köpenhamn och studerar för tillfället kandidatprogrammet i dokumentärfilm på Stockholms Dramatiska Högskola. Hans första kortfilm Nseyeya (2014) nominerades till New Doc på Tempo Dokumentärfilmfestival. Hans senaste dokumentär Svenskarna (2017) nominerades till Tempo Short Award.

Federico Veiroj i Sverige

THE APOSTATE på Panoramica

Den uruguayanska filmregissören Federico Veiroj besöker Sverige genom ett samarbete med svenska Cinemateket och Uruguays Ambassad i Sverige.

Veiroj har på kort tid lyckats rama in ett fascinerande filmspråk genom sina tre långfilmer. Under sin sverigevistelse kommer regissören närvara på PANORÁMICA lördagen 23e september i ett samtal kopplat till visningen av hans senaste film The Apostate.

RETROSPEKTIV På CINEMATEKET

Cinemateket ägnar för första gången en retrospektiv med en uruguayansk regissör genom visningarna av Veirojs tidigare filmer Acné (2008) och A Useful Life (2010).

Visningarna sker i samarbete med PANORAMICA. Vårt årskort fungerar som medlemskort på visningarna.

Läs mer på Cinemateket.

Tävling

PANORAMICA skapades med målet att främja och synliggöra samtida latinamerikansk film i Sverige. Under vår tredje upplaga kommer vi för första gången att ha två tävlingar: Bästa dokumentärfilm och Bästa spelfilm.

Jurys pris för bästa dokumentärfilm 2017

Syftet är att hylla originalitet, relevans och engagemang inom latinamerikansk dokumentärfilm. Juryn kommer att tilldela en av de nominerade filmerna ett pris på 1000 euro.

De nominerade är:

Jurys pris för bästa spelfilm 2017

Målet är att lyfta fram berättande, innovation och komplexitet i latinamerikanska spelfilm. Juryn kommer att tilldela en av de nominerade filmerna ett pris på 1000 euro.

De nominerade är:

Alla nominerade filmer visas under festivalen den 20-24 september, 2017. Se programmet för mer information. Priserna delas ut vid avslutningsceremonin den 24 september kl. 19.00 på Bio Rio.

Jury

Clarice Goulart

Clarice kommer från Brasilien och jobbat som producent och projektledare på olika svenska filmfestivaler som Bergmanveckan, To Future With Love samt den brasilianska filmfestivalen BrasilCine. Just nu arbetar Clarice med Göteborg Film Festival, hon är dessutom en av initiativtagare till Festivalcentrum, ett nätverk för filmfestivaler i Stockholmsområdet.

Juan Pablo Libossart

Juan är filmproducent, regissör och manusförfattare. Han är Dokumentärfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet sedan januari 2017. Juan har bland annat producerat Erik Gandinis dokumentärer The Swedish Theory of Love (2016) och Cosmopolitanism (2015). Han debuterade som regissör och manusförfattare 2016 med kortfilmen Amalimbo som tävlade i Orizzontis kortfilmssektion på filmfestivalen i Venedig och nominerades till European Film Awards.

Valentina Bender

Valentina Bender är född i Córdoba, Argentina och uppvuxen i Stockholm. Hon är projektledare på Stadsteatern Kulturhuset i Skärholmen där hon ska starta upp den nya filmverksamheten och biografen Vågen 2. Hon har en bakgrund som producent på Stockholms filmfestival Junior där hon drev filmpedagogiska projekt och filmvisningar för barn och unga.

Nyhetsbrev

Namn

Email