fbpx

Latinamerikansk film i Sverige 2015-2023


16/9 2024

Panoramica – Stockholms latinamerikanska filmfestival grundades 2015 för att möjliggöra och främja spridningen av latinamerikansk film i Sverige och därmed bidra till en mer ökad mångfald inom den svenska filmscenen. Under tio år att festivalen visat de senaste filmerna från regionen som annars aldrig hade fått ett biograffönster i Sverige. Inför den 10:e upplagan av Panoramica så har festivalen tittat närmare på hur den latinamerikanska filmen status är i Sverige.

Totalt har Panoramica som filmfestival visat 240 filmer från den latinamerikanska regionen under perioden 2015-2023 med en representation av 16 av de totalt 20 latinamerikanska länderna. Festivalprogrammen har såklart dominerats av de stora filmländerna Mexiko, Brasilien, Argentina och Chile men även mindre produktionsländer som Guatemala, Bolivia och Dominikanska Republiken har funnits. Sist men inte minst har Panoramica sedan 2017 varit en festival som alltid har haft 50/50 fördelning när det gäller kön på registolen och på totalen landar statistiken på 45-55 till fördel för kvinnlig regi.

Ser man till de svenska filmdistributörerna så har inköpen och distributionen av latinamerikansk filmer fortsatt varit låg. Sedan grundandet av Panoramica 2015 så har totalt 23 filmer från Latinamerika haft svensk biografpremiär under 2015-2023 enligt data från FKB. Året innan pandemin, 2019, var det starkaste året då den svenska biografpubliken fick ta del av fem filmer från regionen under svensk distribution. Men generellt så ligger medelsnittet på 2,2 filmer/år gällande latinamerikanska filmer med svensk distributionen med Edge Entertainment den distributör med flest inköp sedan 2015 med totalt 8 titlar.

Det finns med andra ord ett stort utrymme av en renodlad latinamerikansk filmfestival i Stockholm stad. En kommun där över 20.000 invånare tillhör första- eller född andra generation latinamerikan enligt senaste befolkningsöversikten från Stockholm stad. I och med den tionde upplagan av Panoramica fortsätter vi med att visa de senaste filmerna från regionen inte bara i Stockholm men också genom förhandsvisningar och filmturnéer runt om i landet med både en diaspora publik blandat med den kultur- och filmintresserade publiken.

Panoramica 2024 invigs med Astrid Rondero och Fernanda Valadez stora juryvinnare från Sundance, Sujo (Hijo de sicario), den 24 september på biografen Zita. Totalt visas det 19 filmer från 7 olika länder från regionen under den 10:e upplagan av festivalen. Bland guldkornen finns brasilianska The Buriti Flower av Renée Nader Messora och João Salaviza, Berlinale Encounters-vinnaren El Eco av Tatiana Huezo, Venedig-vinnaren av kritikerpriset 2023 Malqueridas av Tana Gilbert och filmkollektivet MAFI-tv nya dokumentär Oasis av Tamara Uribe, Felipe Morgado som dokumenterar den turbulenta perioden i Chile som började 2019 med protester över kollektivtrafikpriser och snabbt utvecklades till landsomfattande massprotester. Lär mer om resterande program här.