fbpx

Dokumentära höjdpunkter under Panoramica’21


14/9 2021

Stockholms latinamerikanska filmfestival – Panoramica har som mål att främja visning och spridning av latinamerikansk film och berättelser som har ett begränsad synlighet på den svenska filmmarknaden.

Utöver spelfilmer är dokumentärfilmen alltid viktig för bidra till den mångfald av berättelser festivalen vill lyfta upp. Här kommer några av de dokumentära höjdpunkter du inte få missa under årets latinamerikanska filmfestival.

 

La revolución y la tierra av Gonzalo Benavente Secco

1969 genomförde den reformistiska vänstermilitärdiktaturen i Peru landets jordbruksreform som kom att skaka om landet och grannländerna. La revolución y la tierra är en film om 50 års kamp för peruanska landsbygdsbor som kämpar mot den ständiga diskrimineringen och bristen på respekt för sina rättigheter.

 

Once Upon a Time in Venezuela av Anabel Rodríguez Ríos

Congo Mirador, en stad söder om Maracaibo-sjön, är det största oljefältet i Venezuela. Där förbereder man sig för parlamentsval. Medan Tamara, stadens Chávez-vänliga ledare, gör allt för att få röster, försöker Natalie, oppositionens representant, bara säga upp sig från sitt jobb som lärare. Lilla Yoaini ser sitt samhälle sjunka och sin barndom gå förlorad.

 

O Índio Cor de Rosa Contra a Fera Invisível: A Peleja de Noel Nutels av Tiago Carvalho

Noel Nutels hette läkaren som tillbringade hela sitt liv och arbetade med ursprungsbefolkningar i olika Brasilianska regioner. Från 1940-talet fram till 70-talet ledde han olika medicinska expeditioner som han dokumenterade på 16mm film. Hans idéer och de bilder han producerade sammanförs i denna dokumentärfilm för att fördöma den historiska massakern på ursprungsbefolkningen som än idag pågår.

 

The Seventeen av Celina Escher

The Seventeen kallas den grupp kvinnor som anklagas för grovt mord i El Salvador för att ha missfall eller dödfödsel. Filmen följer Teodora Vásquez, deras taleskvinna, som kämpar för att återfå sin frihet. The Seventeens vittnesmålen och fallen är bevis på statligt våld mot kvinnor, men också på kollektiv motståndskraft, solidaritet och systerskap. Filmens regissör Celina Escher medverkar på samtliga festivalvisningar!

 

La vocera / The Spokeswoman av Luciana Kaplan

För första gången i Mexikos historia organiserade ursprungsbefolkningarna i landet för att rösta fram en kandidat som kandidat till presidentvalen 2018. La vocera är ett intimt porträtt av María de Jesús Patricio (Marichuy) liv, som får rollen att representera Mexikos urfolk och den politiska processen bakom. Filmen visas som en del av festivalens andra seminarium om Urfolkens kamper inom den latinamerikanska dokumentärfilmen som äger rum på biografen Zita söndagen den 26 september 16.15.