Panoramica

Festivalen 2016


Från och med den 22 september till 25 september så fyller vi Klarabiografen, Zita Folkets Bio och Bio Rio med de bästa latinamerikanska filmerna. Inspirerade av förra årets fantastiska upplaga har vi utformat ett program bestående av 18 filmer från 11 olika länder inom regionen från 2014 och 2015. Ovanpå det erbjuds två seminarier för reflektion och andra evenemang kopplade till Latinamerika.

Detta år öppnas PANORAMICA med den colombianska filmen Embrace of the Serpent av Ciro Guerra, i vilken ett av de centrala teman är minnet. Det är utan tvekan en av de viktigaste latinamerikanska samhällsfrågorna i dag, och minnet är den röda tråd som genomsyrar vårt program 2016. I år lägger vi dessutom särskild tonvikt på dokumentärfilmen och dess roll för byggandet av det kollektiva minnet och många av ursprungssamhällenas kamp för att försvara deras miljöer, territorier och levnadssätt.

Vad innebär det att minnas för samhällen som är präglade av en historia där våld repeterats om och om igen i olika former? Hur kan vi använda minnet i relation till den koloniala historien? Hur kan vi behandla de avtryck som militärdiktaturer, plundringar och exploateringar lämnat genom decennierna? Dessa är några av de frågor som årets filmer och seminarier diskuterar utifrån olika perspektiv.

Vi vill än en gång välkomna er och hoppas att det program vi har förberett i år även kan ge dig nya och varma minnen, knutna till Latinamerika.

Biljetter och allmän information


Priser

Filmbiljett: 80 SEK
Årskort: 20 SEK

Kortet är obligatoriskt och personligt. Visas upp tillsammans med biljett vid varje föreställning. Årskortet gäller fram till och med augusti 2017.

Festivalpass: Köp 3 biljetter + 1 årskort för 200 SEK!*

*Biljetter med festivalpasset säljs enbart på biograferna. För att säkra din biljett på plats med festivalpasset är det nödvändigt att komma på respektive biograf 30 minuter innan filmvisningen för att plocka ut din biljett i mån av plats.

Bra att veta

Biljetter går att boka eller köpa via respektive biografs hemsida:

Bio Rio: https://bokabiorio.com/chap/bookforestall/

Klarabiografen: ­http://kulturhusetstadsteatern.se

Zita: https://bokazita.com/chap/bookforestall/

Det är även möjligt att köpa biljetter på plats.

Försäljningen öppnar 30 minuter innan respektive filmvisning.

Köpta biljetter återlöses ej.

Kom i tid till visningarna, annars kan det vara fullt i salongen.

Alla biografer är handikappsanpassade.

Festivalfilmerna visas med engelska undertexter om inget annat står.

15-årsgräns gäller samtliga filmer.

 

Tema: minnet


Minnet. Känt som ett kraftfällt där kollektivet är byggt och mötet mellan nya generationer är möjlig. Minnet är även helt något av det viktigaste inom många latinamerikanska samhällen. Inte minst den latinamerikanska politiken som genom årets senaste politiska kuppar, våld och allmän osäkerhet får många att minnas till det förflutna och behovet av att minnas.

De senaste åren har skyddandet av vårt klimat omvandlats till ett ämne som för varje gång är mer och mer kopplat till återspegling över det kollektiva minnet i regionen. Med de latinamerikanska ekonomierna som expanderar genom plundring och förstörelse av historiskt skyddade områden som har varit kopplade till ursprungsbefolkningen och andra inhemska grupper. Själva tanken om minnet är inte bara kopplat till det förflutna, det säger till oss att också förändra vår nutid och försöka skapa en bättre och mer hållbar framtid.

Filmen som medium matas konstant med minne och fungerar som ett utmärkt verktyg för att undersöka dessa frågor. Årets val av 18 filmer i programmet undersöker minnet utifrån många perspektiv och diskussioner som på olika sätt lyser hur frågan diskuteras i regionen. Allt ifrån det personliga minnet där en moder utan ett barn måste skydda sina minnen för att konfrontera motsättningen mellan sina önskningar och sociala normer, det kollektiva minnet där post-diktaturerna i Uruguay, Chile, Argentina och Brasilien reflekterar på sitt minne och identitet.

Årets program lägger särskild fokus i år på dokumentärfilmerna i byggandet av det kollektiva minnet men även ursprungsbefolkningens kamp att försvara sina rättigheter och deras territorier och levnadssätt. Vi hoppas att vårt program kan knyta ihop de mest värdefulla och intressanta minnen som kan ge en nutida bild av Latinamerika.

Seminarier


Minne och dokumentärfilm

Vad är minnet och hur viktigt är det att komma ihåg? Vilken roll har dokumentärfilmen för att skapa det kollektiva minnet, att granska dess förflutna och bygga framtiden? Abner Benaim, Betzabé García och Pablo Martínez Pessi reflekterar över dessa frågor i koppling till den samtida dokumentärfilmen inom Latinamerika.

I samband med detta seminarium visas ett program med tre dokumentärer: Invasion av Abner Benaim, Your Parents Will Come Back av Pablo Martínez Pessi och Kings of Nowhere av Betzabé García.

Med stöd från Konstnärsnämnden, Mexiko- Panama- och Uruguays ambassader i Sverige.

Film, miljö och ursprungsbefolkningar

Vilken roll spelar filmen för att skydda miljön? Vilken nytta har ursprungsbefolkningar i Latinamerika och Sverige inom dokumentärfilmen för att försvara dess territorium? Seminariet ägnas åt att reflektera över dessa och andra viktiga frågor om relationen mellan film, miljö och ursprungsbefolkningar i Latinamerika och Sverige.

Som en del av detta seminarium kommer den colombianska filmen Embrace of the Serpent av Ciro Guerra, den chilenska dokumentären Surire av Iván Osnovikoff och Bettina Perut, och den peruanska dokumentären When Two Worlds Collide av Heidi Brandenburg och Mathew Orzel visas.

Med stöd av Latinamerikagrupperna, Jordens Vänner och Colombias ambassad i Sverige.

Biografer och lokaler


Bio Rio

Hornstulls strand 3
117 39 Stockholm
(T) Hornstull

Bio Rio är en av Stockholms få kvarlevande singelbiografer med anor tillbaka till 1940-talet. Biografen är unikt bevarad i originalskick och erbjuder idag biobar, filmklubbar, filmfrukost och mycket mer.

Klarabiografen

Sergels Torg 3
111 57 Stockholm
(T) Centralen

Klarabiografen ligger i Kulturhuset Stadsteatern och är utrustad med den senaste digitala tekniken. Salongen är på 150 kvadratmeter med plats för 78 personer.

Biografen Zita – Folkets Bio

Birger Jarlsgatan 37
111 45 Stockholm
(T) Östermalmstorg

Zita Folkets Bio är Stockholms äldsta drivna biograf. Biografen visar kvalitetsfilm på bio både för vuxna och barn som i vanliga fall inte visas på de större biograferna.

Brooklyn Bar

Hornstulls Strand 4
117 39 Stockholm
(T) Hornstull

Brooklyn Bar på Debaser Strand serverar stans godaste sliders och har ett gediget amerikanskt ölutbud. Det är det perfekta AW-häng med musik- och filmquiz, bokreleaser, stand-up, livemusik och klubbar!

Gäster


Ángela Bravo

Ángela är född och uppvuxen i Stockholm och har studerat vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm och Universität der Kunste i Berlin. Hon verkar både som filmregissör och konstnär i Berlin och Stockholm sedan 2008. I mars 2016 debuterade hon med sin långfilm Innanför (2016) som nominerades till priset Tempo Doc Award. Just nu arbetar Angela vidare på sin nya långfilm Imaginary country som började utvecklas under STHLM Debut 2014.

Mer information hittar du på hennes hemsida brazafilm.se

Everardo González

Everardo är en av de starkaste rösterna inom den latinamerikanska dokumentärfilmen. Hans filmografi omfattar The Song of Pulque (2003), The Old Thieves (2007), The Open Sky (2011), Drought (2011) och El Paso (2015), alla har visats och tävlat på olika festivaler som IDFA, Toulouse, Locarno, Montreal, BAFICI, Sarajevo, Guadalajara och Morelia.

Federico Veiroj

Federico är en regissör, producent och manusförfattare från Uruguay. Utbildad i kommunikationsvetenskap vid Universidad Católica del Uruguay började han som kortfilmsregissör 1996 och har jobbat som produktionsassistent och skådespelare i flera uruguayanska kortfilmer. Han har regisserat långfilmerna Acné (2007), A Useful Life (2010) och The Apostate (2015).

Gorki Glaser-Müller

Gorki är född och uppvuxen i Santiago de Chile, men kom till Sverige som 13-åring. Han har en bakgrund som skådespelare, är utbildad regissör på Högskolan för Fotografi- och Film i Göteborg och har nära 20 års erfarenhet av arbete inom teater, film och konst. Just nu arbetar han med sin nya långfilm för Zentropa International.

Lissette Orozco

Lissette är en regissör och manusförfattare med en magister i dokumentärfilm. Hennes korta dokumentärer Subsuelo, Vorágine och El día ideal prisades på den chilenska festivalen för mänskliga rättigheter år 2014. Långfilmsdebuten Adriana’s Pact hade premiär 2017 vid Filmfestivalen i Berlin.

Manolo Díaz Rämö

Manolo föddes i Stockholm, och har en finsk mor och en chilensk far. Han har tidigare gått på olika filmskolor i Malmö, Öland och Köpenhamn och studerar för tillfället kandidatprogrammet i dokumentärfilm på Stockholms Dramatiska Högskola. Hans första kortfilm Nseyeya (2014) nominerades till New Doc på Tempo Dokumentärfilmfestival. Hans senaste dokumentär Svenskarna (2017) nominerades till Tempo Short Award.

Nyhetsbrev