Panoramica

Festivalen 2016


Från och med den 22 september till 25 september så fyller vi Klarabiografen, Zita Folkets Bio och Bio Rio med de bästa latinamerikanska filmerna. Inspirerade av förra årets fantastiska upplaga har vi utformat ett program bestående av 18 filmer från 11 olika länder inom regionen från 2014 och 2015. Ovanpå det erbjuds två seminarier för reflektion och andra evenemang kopplade till Latinamerika.

Detta år öppnas PANORAMICA med den colombianska filmen Embrace of the Serpent av Ciro Guerra, i vilken ett av de centrala teman är minnet. Det är utan tvekan en av de viktigaste latinamerikanska samhällsfrågorna i dag, och minnet är den röda tråd som genomsyrar vårt program 2016. I år lägger vi dessutom särskild tonvikt på dokumentärfilmen och dess roll för byggandet av det kollektiva minnet och många av ursprungssamhällenas kamp för att försvara deras miljöer, territorier och levnadssätt.

Vad innebär det att minnas för samhällen som är präglade av en historia där våld repeterats om och om igen i olika former? Hur kan vi använda minnet i relation till den koloniala historien? Hur kan vi behandla de avtryck som militärdiktaturer, plundringar och exploateringar lämnat genom decennierna? Dessa är några av de frågor som årets filmer och seminarier diskuterar utifrån olika perspektiv.

Vi vill än en gång välkomna er och hoppas att det program vi har förberett i år även kan ge dig nya och varma minnen, knutna till Latinamerika.

Biljetter och allmän information


Priser

Filmbiljett: 80 SEK
Årskort: 20 SEK

Kortet är obligatoriskt och personligt. Visas upp tillsammans med biljett vid varje föreställning. Årskortet gäller fram till och med augusti 2017.

Festivalpass: Köp 3 biljetter + 1 årskort för 200 SEK!*

*Biljetter med festivalpasset säljs enbart på biograferna. För att säkra din biljett på plats med festivalpasset är det nödvändigt att komma på respektive biograf 30 minuter innan filmvisningen för att plocka ut din biljett i mån av plats.

Bra att veta

Biljetter går att boka eller köpa via respektive biografs hemsida:

Bio Rio: https://bokabiorio.com/chap/bookforestall/

Klarabiografen: ­http://kulturhusetstadsteatern.se

Zita: https://bokazita.com/chap/bookforestall/

Det är även möjligt att köpa biljetter på plats.

Försäljningen öppnar 30 minuter innan respektive filmvisning.

Köpta biljetter återlöses ej.

Kom i tid till visningarna, annars kan det vara fullt i salongen.

Alla biografer är handikappsanpassade.

Festivalfilmerna visas med engelska undertexter om inget annat står.

15-årsgräns gäller samtliga filmer.

 

Tema: minnet


Minnet. Känt som ett kraftfällt där kollektivet är byggt och mötet mellan nya generationer är möjlig. Minnet är även helt något av det viktigaste inom många latinamerikanska samhällen. Inte minst den latinamerikanska politiken som genom årets senaste politiska kuppar, våld och allmän osäkerhet får många att minnas till det förflutna och behovet av att minnas.

De senaste åren har skyddandet av vårt klimat omvandlats till ett ämne som för varje gång är mer och mer kopplat till återspegling över det kollektiva minnet i regionen. Med de latinamerikanska ekonomierna som expanderar genom plundring och förstörelse av historiskt skyddade områden som har varit kopplade till ursprungsbefolkningen och andra inhemska grupper. Själva tanken om minnet är inte bara kopplat till det förflutna, det säger till oss att också förändra vår nutid och försöka skapa en bättre och mer hållbar framtid.

Filmen som medium matas konstant med minne och fungerar som ett utmärkt verktyg för att undersöka dessa frågor. Årets val av 18 filmer i programmet undersöker minnet utifrån många perspektiv och diskussioner som på olika sätt lyser hur frågan diskuteras i regionen. Allt ifrån det personliga minnet där en moder utan ett barn måste skydda sina minnen för att konfrontera motsättningen mellan sina önskningar och sociala normer, det kollektiva minnet där post-diktaturerna i Uruguay, Chile, Argentina och Brasilien reflekterar på sitt minne och identitet.

Årets program lägger särskild fokus i år på dokumentärfilmerna i byggandet av det kollektiva minnet men även ursprungsbefolkningens kamp att försvara sina rättigheter och deras territorier och levnadssätt. Vi hoppas att vårt program kan knyta ihop de mest värdefulla och intressanta minnen som kan ge en nutida bild av Latinamerika.

Seminarier


Minne och dokumentärfilm

Vad är minnet och hur viktigt är det att komma ihåg? Vilken roll har dokumentärfilmen för att skapa det kollektiva minnet, att granska dess förflutna och bygga framtiden? Abner Benaim, Betzabé García och Pablo Martínez Pessi reflekterar över dessa frågor i koppling till den samtida dokumentärfilmen inom Latinamerika.

I samband med detta seminarium visas ett program med tre dokumentärer: Invasion av Abner Benaim, Your Parents Will Come Back av Pablo Martínez Pessi och Kings of Nowhere av Betzabé García.

Med stöd från Konstnärsnämnden, Mexiko- Panama- och Uruguays ambassader i Sverige.

Film, miljö och ursprungsbefolkningar

Vilken roll spelar filmen för att skydda miljön? Vilken nytta har ursprungsbefolkningar i Latinamerika och Sverige inom dokumentärfilmen för att försvara dess territorium? Seminariet ägnas åt att reflektera över dessa och andra viktiga frågor om relationen mellan film, miljö och ursprungsbefolkningar i Latinamerika och Sverige.

Som en del av detta seminarium kommer den colombianska filmen Embrace of the Serpent av Ciro Guerra, den chilenska dokumentären Surire av Iván Osnovikoff och Bettina Perut, och den peruanska dokumentären When Two Worlds Collide av Heidi Brandenburg och Mathew Orzel visas.

Med stöd av Latinamerikagrupperna, Jordens Vänner och Colombias ambassad i Sverige.

Biografer och lokaler


Klarabiografen

Sergels Torg 3
111 57 Stockholm
(T) Centralen

Klarabiografen ligger i Kulturhuset Stadsteatern och är utrustad med den senaste digitala tekniken. Salongen är på 150 kvadratmeter med plats för 78 personer.

Bio Rio

Hornstulls strand 3
117 39 Stockholm
(T) Hornstull

Bio Rio är en av Stockholms få kvarlevande singelbiografer med anor tillbaka till 1940-talet. Biografen är unikt bevarad i originalskick och erbjuder idag biobar, filmklubbar, filmfrukost och mycket mer.

Skärisbiografen

Bodholmsgången 13
127 48 Skärholmen
(T) Skärholmen

Skärisbiografen i Kulturhuset Skärholmen är en ny bio för barn och unga. Här visas dokumentärer och spelfilmer, kortfilmer och animerat från olika delar av världen.

Biografen Zita – Folkets Bio

Birger Jarlsgatan 37
111 45 Stockholm
(T) Östermalmstorg

Zita Folkets Bio är Stockholms äldsta drivna biograf. Biografen visar kvalitetsfilm på bio både för vuxna och barn som i vanliga fall inte visas på de större biograferna.

Brooklyn Bar

Hornstulls Strand 4
117 39 Stockholm
(T) Hornstull

Brooklyn Bar på Debaser Strand serverar stans godaste sliders och har ett gediget amerikanskt ölutbud. Det är det perfekta AW-häng med musik- och filmquiz, bokreleaser, stand-up, livemusik och klubbar!

Garaget

Boskapsvägen 28
121 62 Johanneshov
(T) Globen

I Slakthusområdets mörkaste hörn öppnar Cinema Queer sin mest spännande lokal i festivalens historia.

Gäster


Genevieve Roudané

Genevieve är en queer filmskapare från USA som har arbetat med flera olika medieprojekt i Latinamerika. Hennes dokumentärfilm Las Chuntá är ett resultat av flera års research, produktion och aktivt deltagande i Chuntá dans- och HBTQ-grupperna i Mexiko.

Regissör

Lucía Gajá

Lucía studerade film på universitetet CUEC-UNAM i Mexiko City. Hennes verk har visats på över 60 utställningar och filmfestivaler runt om i världen och nominerats till Mexikos största filmpris, Los Ariel, vid tre olika tillfällen. Intimate Battles är hennes andra dokumentärfilm.

Regissör

Ludovic Bonleux

Ludovic arbetar sedan 2002 som regissör, producent och fotograf i Frankrike, Mexiko och andra latinamerikanska länder. Hans debutfilm El crimen de Zacarías Barrientos (2008) och hans första dokumentär Acuérdate de Acapulco (2013) har visats på många filmfestivaler. Guerrero är hans andra dokumentärfilm.

Regissör

Valentina Llorens

Valentina föddes 1975 och har vuxit upp i både Sverige och Mexiko. Hon studerade film i Buenos Aires och fotografi och konst i London. Hon är verksam som fotograf, konstnär och art director i Buenos Aires, Argentina. The House in Argüello är hennes första film.

Regissör

Nyhetsbrev