Panoramica

Panoramica

Latinamerikansk filmfestival 22-25 september

Festivalen 2015

I Stockholm går årligen mer än 30 filmfestivaler av stapeln, tematiskt ordnade kring länder, områden eller perspektiv. Men fram till nu har en festival tillägnad latinamerikansk film saknats. Motiverade av våra erfarenheter som inflyttade hit från vitt skilda delar av Latinamerika, och av bristen på plattformar för latinamerikansk kultur, bestämde vi oss för att organisera just en sådan festival.

 

I över ett år har vi jobbat med att hitta ett urval av filmer som visar på de nya kreativa uttryck som har uppstått inom den latinamerikanska filmen de senaste åren, och som sällan når de svenska biograferna. Vi vill visa upp relevanta och aktuella latinamerikanska verkligheter. Vår förhoppning är att kunna nå både de som själva kan identifiera sig med de verkligheterna, och de som är nya inför dem.

 

Vi är glada att äntligen kunna presentera PANORAMICA: den första latinamerikanska filmfestivalen i Stockholm. För oss är den ett sätt att kunna sprida nya och uppdaterade bilder av de komplexa och sinsemellan olika länder som Latinamerika består av.

Biljetter och allmän info

Priser

Filmbiljett: 80 SEK

 

Filmfrukost: 160 SEK

Filmfrukost anordnas på Bio Rio i samband med filmvisning + seminarium, på morgonen den 27:e september. Antalet biljetter till frukosten är begränsade. När de är slut, släpper Bio Rio biljetter till filmfika för 120 SEK (film + kaffe/te).

 

Årskort: 20 SEK

Kortet är obligatoriskt och personligt. Visas upp tillsammans med biljett vid varje föreställning. Årskortet gäller mellan september 2015 och september 2016.

 

Festivalpass: Köp 3 biljetter + 1 årskort för 200 SEK!*

 

* Gäller ej filmfrukost eller filmfika.

Bra att veta

Biljetter till visningarna på Bio Rio och Klarabiografen går att boka via respektive biografs hemsida:

 

Bio Rio:
https://bokabiorio.com/­chap/­bookforestall/

 

Klarabiografen: ­
http://kulturhusetstadsteatern.se­/-Biljetter/

För att boka en biljett till visningarna på Årsta Folkets Hus, Reflexen och Midsommargården: skicka ett mejl med ditt namn, vilken film du vill se, och hur många biljetter du vill reservera till info@panoramica.se

 

Dessa biljetter hämtas ut på plats, dock kommer de att släppas 20 minuter innan visningen om de inte är uthämtade då. Det är självklart även möjligt att köpa biljetter på plats, utan att boka. Försäljningen öppnar 30 minuter innan filmvisningen.

Köpt biljett återlöses ej.

Kom i tid till visningarna, annars kan det vara fullt i salongen.

Det finns plats för rullstolar på alla biografer.

Alla filmer visas med engelska undertexter.

Åldersgräns för filmvisningarna är 15 år!*

* Förutom The boy and the world. (Från 7 år. Under 7 år endast i vuxens sällskap)

Biografer och lokaler

Bio Rio

Hornstull strand 3
117 39 Stockholm
(T) Hornstull

Bio Rio är en av Stockholms få kvarlevande singelbiografer med anor tillbaka till 1940-talet. Biografen är unikt bevarad i originalskick och erbjuder idag biobar, filmklubbar, filmfrukost och mycket mer

Klarabiografen

Beridarbansgatan 5
111 51 Stockholm
(T) T-centralen

Klarabiografen ligger i Kulturhuset Stadsteatern och är utrustad med den senaste digitala tekniken. Salongen är på 150 kvadratmeter med plats för 78 personer.

 

Midsommargården

Telefonplan 3
126 37 Hägersten
(T) Telefonplan

Midsommargården och verksamheten där är ett lokalt kulturarv som andas historia och har stor potential att utvecklas till en angelägen mötesplats för kultur och kreativitet i sydvästra Stockholm.

Reflexen

Kärrtorpsplan 14
121 55 Johanneshov
(T) Kärrtorp

Biograf Reflexen öppnade sina dörrar 1961 i SFs regi, innan Skarpnäcks Kulturkommitté fick tillfället att ta över biografen 1977. 2013 installerade biografen en digital projektor och har under de senaste åren varit festivalbiograf åt såväl Stockholms Filmfestival som Tempo Dokumentärfestival.

Årsta Bio

Hjälmarsvägen 28
120 53 Årsta
(Tvärbanan): Valla Torg

Årsta Centrum är byggt för levande kultur i en levande stadsdel och Folkets Hus för vidare den traditionen. I Årsta Folkets Hus finns många sorters lokaler för alla olika behov.

Cantina Real

Lindvallsgatan 11-13
117 36 Stockholm
(T) Hornstull

Bar & restaurang Cantina Real är Hornstulls nya mötesplats för god mat och fest. Cantina Real är en latinamerikansk restaurang som erbjuder traditionella rätter i modern tappning.

Årets tema: Att drömma

Att drömma är en av livets impulser. Där verklighetens strukturer drar upp gränser, ger drömmarna oss frihet och kraft. Kraft att finnas, att förändra, och att fortsätta drömma.

 

Av det vi drömmer präglas våra personliga historier. Som hos mannen som söker mening i livet, medan döden närmar sig. Som hos kvinnan som kämpar för att kunna känna igen sig i sin egen kropp. Som hos tonåringen som söker efter kärlek på oväntade platser. Som hos döttrarna som återvänder till barndomen för att konfrontera rädslor, skuldkänslor och trauman. Drömmen om att kunna göra skillnad för någon annan får oss att vilja ta hand om varandra. Drömmen om frihet får kvinnor i olika sammanhang att kämpa mot konventioner och förtryck. Drömmen om förändring får människor att uthärda, och att göra uppror.

 

Det här är de drömmar som vi vill visa upp, de historier som latinamerikanska filmskapare har valt att berätta. Vi hoppas att de arton filmer och två seminarier som utgör den första upplagan av PANORAMICA ska öppna upp ett fönster. Till fantasin, till igenkänningen, och till drömmarna.

Seminarier

Under festivalen kommer två seminarier att äga rum. De syftar till att främja en dialog mellan den latinamerikanska och svenska filmbranschen. Seminarierna består av en filmvisning som följs av en paneldiskussion och arrangeras på morgonen den 26:e respektive 27:e september.

 

Majesty + Kvinnornas roll inom den Latinamerikanska filmindustrin

Tre kvinnor från Latinamerika och Sverige som är involverade inom filmproduktion kommer att föra ett samtal kring sina erfarenheter, och de förväntningar, tankar och utmaningar som finns hos Latinamerikas filmskapare. Som en del av detta seminarium visas också dokumentären Majesty av Ana Endara Mislov.

 

Deltagare:

Ana Endara Mislov, regissör, manusförfattare, producent

Catalina Donoso, producent

Luciana Kaplan, regissör, manusförfattare, producent

 

Moderator:

Daniela Dahl, genus- och filmvetare

 

Med stöd av Konstnärsnämnden och Panamas ambassad i Sverige.

 

She doesn’t want to sleep alone + Utmaningarna för filmdistributionen mellan Latinamerika och Sverige

Seminariet fokuserar på hur ett nätverk inom filmdistribution mellan Latinamerika och Sverige kan etableras – och vilka utmaningar som finns för ett sådant nätverk. I detta seminarium kommer tre specialister inom latinamerikansk och svensk distribution att delta. Som en del av seminariet visas den filmen She doesn’t want to sleep alone av Natalia Beristain.

 

Deltagare:

Agustina Chiarino, producent

Carlos Muñoz Vázquez, distributionschef på Canana Presenta

Katrina Mathsson, verksamhetsledare på Folkets Bio

 

Moderator:

Catalina Donoso, producent

 

Med stöd av Folkets Bio samt Mexikos och Uruguays ambassader i Sverige.

Gäster

Agustina Chiarino

Producent

Agustina Chiarino

Agustina Chiarino föddes i Montevideo, Uruguay. Efter en tid i Mexiko och Barcelona, började hon 2007 att arbeta på Kontroll Z Films. Där har hon producerat långfilmerna Giant (2009), Hiroshima (2009), 3 (2012) och So much water (2013). Mutante cine, det produktionsbolag hon har med Fernando Epstein, inriktar sig på filmproduktion och distribution i Uruguay. I år är hon aktuell som medproducent till filmen My Friend From the Park av Ana Katz.

Ana Endara Mislov

Regissör

Ana Endara Mislov

Ana Endara är född i Panama och har en examen från Kubas internationella film och TV-skola, i San Antonio de los Baños. Hon har även studerat samhällskunskap och antropologi på Florida State University. Hennes filmer Curundú (2007) och Majesty (Reinas, 2013). Curundú har visats på flera filmfestivaler runt om i världen, bland andra Biarritz Film Festival i Frankrike, Films from the South i Oslo, Norge, och Documenta Madrid i Spanien. Majesty (Reinas, 2013) hade premiär på den internationella filmfestivalen i Panama och vann priset Grolsch Discovery Award. 2011 grundade Ana Endara Mislov produktionsbolaget Mansa productora. Hon producerade sin senaste dokumentär, Majesty (Reinas) 2013, och håller nu på att utveckla två andra projekt.

Carlos Muñoz Vázquez

Distributionschef på Canana

Carlos Muñoz Vázquez

Carlos Muñoz är specialist inom distribution och marknadsföring av mexikansk film, såväl nationellt som internationellt. Han har bland annat arbetat på Latinofusion, en internationell agentur specialiserad på filmrättigheter och distribution av Ibero-amerikanska filmer, och som biträdande chef för marknadsföring och distribution på Mexikanska Filminstitutet (IMCINE). Sedan 2015 är han distributionschef på Canana Presenta, ett produktionsbolag inom film och TV som grundades 2005 av producenten Pablo Cruz och skådespelarna Gael García Bernal och Diego Luna. Syftet med Canana är att utveckla, distribuera och marknadsföra projekt, öppna dörrar för latinamerikanska talanger, och skapa en bro mellan den spansktalande världen och andra publiker.

Catalina Donoso

Producent

Catalina Donoso

Catalina Donoso studerade film och TV på Chiles Universitetet, och tog examen 2010. Hon arbetade som samordnare på filmfestivalen ChileDoc från 2010 till 2012. För närvarande i driver hon produktionsbolaget Cusicanqui Films. Där arbetar hon med dokumentär- och långfilmsprojekt som förenar de bästa filmskaparna från den nya chilenska generationen. Hennes senaste långfilmer The Waltz av Edison Cájas (2014) och Naomi Campbel av Nicolás Videla och Camila Donoso (2014), har fått utmärkelser och visats på filmfestivaler som FICVALDIVIA, Mar del Plata, CPH: DOX, Amdocs, GIFF, och IndieLisboa. I nuläget arbetar hon med ett flertal filmer: A documentary named Desire av Cristián Jiménez, The noise of trains av Cristián Saldia, och den animerade dokumentären Clandestine Stories av José María Oñate.

Luciana Kaplan

Regissör

Luciana Kaplan

Luciana Kaplan föddes i Argentina men bor i Mexiko sedan 1975. Hon har studerat regi på filmskolan Centro de Capacitación Cinematográfica och regisserat flera dokumentärfilmer. Hon  har även arbetat som producent, regiassistent och skripta på en mängd olika produktioner. År 2010 vann hon Centro de Capacitación Cinematográficas filmtävling med projektet Eufrosina’s Revolution (La revolución de los alcatraces, 2012). För närvarande är hon chef för Post Production Cuauhtémoc Moctezuma Ambulante Dokumentär Grant samt samordnare för dokumentärfilmsprogrammet på Centro de Capacitación Cinematográfica.

Evenemang

Välkomna till PANORAMICA 2015 programsläpp!

Platsen för kvällen är restaurangen och baren Cantina Real. Kolla på festivaltrailern, läs vår programtidning, mingla och dansa till latinamerikanska toner. Det latinamerikanska bandet Falakumbe kommer stå för kvällens musik. Ta med dina vänner och fira att Stockholms första Latinamerikanska Filmfestival kommer snart att gå av stapeln!

Fest på Cantina Real

Lördagen den 26 september bjuder PANORAMICA – Stockholms Latinamerikanska Filmfestival in till fest med start 21.00! Festen är öppen för alla och äger rum på restaurangen Cantina Real, (T) Hornstull. Det kommer att bjudas på mingel, musik, dans, uppträdanden och mer. Kom och fira att Stockholms första latinamerikanska filmfestival äntligen har startat!

Partners

BrasilCine

BrasilCine är den enda brasilianska filmfestivalen i Skandinavien och äger rum i Stockholm och Göteborg. Festivalen visar det senaste från Brasilien inom fiktion, kortfilmer och dokumentärer samt erbjuder seminarier, samtal och underhållning med fokus på Brasilien. Festivalen har funnits sedan 2005 och startade i Göteborg.

Latinamerika i fokus

Sedan år 2003 arrangerar föreningen Imágenes del Sur film och kulturfestivalen Latinamerika i fokus, i Malmö. Tanken är att visa en annan bild av Latinamerika än den som oftast syns i media och att lyfta fram film som vanligtvis inte kommer till svenska biografer.